ODLUKA

Poništen postupak javne nabave projekta vrijednog 611,4 mil. kn: ‘Glavni razlog su visoke cijene‘

Iz tvrtke Regionalni centar čistog okoliša kao glavni razlog visokih cijena ponuda pripisuju tome što se su proteklih nekoliko godina cijene građevinskog materijala i radova znatno narasle
Centar za gospodarenje otpadom u SDŽ

Tvrtka Regionalni centar čistog okoliša donijela je Odluku o poništenju postupka javne nabave velike vrijednosti za Projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jer su sve ponude ocijenjene kao neprihvatljive. Neprihvatljivost ponuda je u činjenici da je cijena svake od četiri pristigle ponude iznad procijenjene vrijednosti nabave, odnosno osiguranih sredstava u visini od 330, 2 milijuna kuna za od plus 47 do plus 137 posto. Zbog dugotrajnosti procedura nisu osigurana dodatna financijska sredstva, pored već odobrenih Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava iz 2019.godine, kako bi mogao sklopiti ugovor o nabavi. Zato se u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, ovaj postupak nabave morao okončati.

Iz tvrtke Regionalni centar čistog okoliša kao glavni razlog visokih cijena ponuda pripisuju tome što se su proteklih nekoliko godina cijene građevinskog materijala i radova znatno narasle, dok su procjene za projektiranje i građenje centara definirane kada su te cijene bile znatno niže. Kao jedan od značajnijih problema navode porast cijene električne energije za čak 70 posto u zadnjih šest godina. Navedeno ugrožava realizaciju i već ugovorenih projekata, kao što su aglomeracije, prometnice i druga infrastruktura, ali, kako je vidljivo iz primjera centara za gospodarenje otpadom, i projekata koji tek trebaju krenuti s implementacijom.

Nažalost, iako je postupak pripreme ponuda trajao punih 10 mjeseci, što zbog žalbi, što zbog zahtjeva za pojašnjenjima od strane zainteresiranih gospodarskih subjekata, moram reći da niti jedan od četiri ponuditelja nije dostavio ponudu koja je u potpunosti u skladu s Dokumentacijom o nabavi. Cilj ovog postupka javne nabave je bio odabrati izvođača koji će osigurati punu funkcionalnost postrojenja, u skladu sa svim zahtjevima koji proizlaze iz Dokumentacije o nabavi, nadležnih dokumenata i propisa. To u ovom postupku javne nabave ponuditelji, nažalost, nisu dokazali na odgovarajući način. Navedeno još jednom potvrđuje ono što sve vrijeme govorimo, da je izgradnja Centra iznimno kompleksan projekt koji, nažalost, ne ovisi samo o nama i našem radu, već o nizu drugih faktora na koje ne možemo utjecati. Trenutno smo razočarani ovakvim raspletom postupka javne nabave, a novi postupak javne nabave će se pokrenuti u najskorije vrijeme“, istaknula je Vlatka Lucijanić Justić, privremena upraviteljica tvrtke Regionalni centar čistog okoliša.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 611,4 milijuna kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 454,1 milijuna kuna. Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u visini od 71 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 322.498.130,90 HRK. U financiranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 19 posto te Splitsko-dalmatinska županija sa 10 posto iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:48