Prestižno natjecanje

Poreču i Labinu snažni izazivači Zaprešić, Ivanić-Grad i Koprivnica

Istarski gradovi najzastupljeniji i u završnici za nagradu Smart city u okviru izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon
 Tinieder

Dobitnik nagrade Smart city Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon u konkurenciji srednjih gradova tražit će se između istarskih "aduta" Labina i Poreča, sjedišta Koprivničko-križevačke županije Koprivnice i dvaju središta Zagrebačke županije, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Srednji gradovi kandidati uvršteni su u najuži izbor na temelju istraživanja koje je žiri proveo prema 29 kriterija u šest cjelina - digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, društvo, infrastruktura i okoliš.

Ivanić-Grad izborio je završnicu izbora plasmanom među pet najboljih srednjih gradova u tri prestižna kriterija u cjelinama pametni okoliš i pametno gospodarstvo. Riječ je o udjelu biciklističkih staza (pet posto) u ukupnoj dužini prometnica u gradu, stopi odvojenog skupljenog otpada i broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT, startup, inovacije i održivi razvoj. Isto tako, Ivanić-Grad ima jedan od tri najbolja pokazatelja među srednjim gradovima za kriterij udjela energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima u kategoriji srednjih gradova od 97 posto.

Aduti Labina

Ostvarivši jedan od tri najbolja rezultata za četiri kriterija iz cjelina pametno gospodarstvo i pametni okoliš, Koprivnica je ušla u najuži izbor. U "top 3" sjedište je Koprivničke križevačke županije, među ostalim, prema udjelu gradskog proračuna (dva posto) namijenjenom potporama za tvrtke koje se bave ICT-om, stopi odvajanja skupljenog otpada od 51 posto i udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda od 97,8 posto.

Labin će nagradu Smart city pokušati izboriti "adutima" kao što su jedan od tri najbolja rezultata među srednjim gradovima u indeksu digitalne spreme uprave od 41,27 posto, udjelu zaposlenih (9,1 posto) u djelatnostima koje se odnose na ICT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj, stopi odvojenog skupljenog otpada od 24 posto te ukupnom udjelu proračuna koji se izdvaja za obrazovanje u kategoriji srednjih gradova od 39,11 posto.

Učinkovita rasvjeta

Nakon što je dva puta pobjeđivao u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u kategoriji kvalitete života, Poreč je i u završnici izbora Smart city jer ima jedan od tri najbolja pokazatelja za četiri prestižna kriterija. Riječ je, među ostalim, o broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT i udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda od 85 posto.

Zaprešić je u završnici izbora jer, poput Ivanić-Grada i Koprivnice, ima strategiju razvoja pametnog grada kao zaseban dokument. Uvrstio se u "top 3" srednjih gradova prema udjelu visokoobrazovanog stanovništva (16,39 posto) u radnoj populaciji te stopostotnim udjelima energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima i mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta.

Dobitnici nagrade u Smart city konkurenciji izbora najboljih gradova u sve tri konkurencije (mali, srednji i veliki grad) bit će poznati 25. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:17