Globalna utrka

Posao od 15 milijardi dolara: Indija traži 110 borbenih aviona uz jedan bitan uvjet

Barem 85 posto naručenih aviona mora biti proizvedeno u Indiji, stoji u pozivu Zračnih snaga Indije
Gore: Dassault Rafale i F-18 Super Hornet. Dolje: JAS 39 Gripen i F-16V
 Profimedia, MAXPPP, Zuma Press - News, TASS, Alamy

Indija je od nekoliko globalnih kompanija zatražila informacije o ponudi 110 borbenih zrakoplova, što bi bio najveći posao tog tipa na svijetu, piše Bloomberg.

Zračne snage Indije (IAF) zatražile su informacije o borbenim avionima s jednim ili dva motora, uz važan uvjet da barem 85 posto naručenih aviona mora biti proizvedeno u Indiji, stoji na njihovoj web stranici. Tri četvrtine aviona moraju biti jednosjedi, a preostali dvosjedi. Rok za slanje prvih ponuda je 6. srpnja, a jednom kada dugi i komplicirani proces završi, s pobjednikom natječaja potpisat će se ugovor vrijedan najmanje 15 milijardi dolara, piše portal za vojna pitanja Jane's.

Ova azijska država, druga najmnogoljudnija na svijetu (s populacijom od 1,324 milijarde ljudi), je u nabavu novih borbenih aviona krenula još 2007. godine, a početkom 2012. prihvaćena je ponuda francuske kompanije Dassault Aviation za nabavu 126 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale. No, u narednim godinama pregovori s Francuzima su zapeli te je na kraju ugovorena kupnja samo 36 Rafale aviona.

Nabava novih borbenih zrakoplova vrlo je važna za IAF koje trenutno raspolažu s 31 eskadrilom borbenih aviona od kojih svaka ima 18 zrakoplova, među njima i zastarjele MiG-ove 21 i MiG-ove 27. Kako kažu iz IAF-a, potrebne su im barem 42 eskadrile kako bi se mogli nositi s prijetnjom koju im potencijalno predstavljaju Pakistan i Kina.

U pozivu na slanje ponuda navedene su tehničke specifikacije koje se traže od novih višenamjenskih aviona. Između ostalog, moraju imati mogućnost djelovanja danju i noću i zatražene razine manevarskih sposobnosti, doleta, maksimalnog kapaciteta za nošenje oružja i tako dalje.

Najvažnija stvar u cijeloj priči je već ranije najavljeno širenje specifikacija natječaja tako da uključuje i borbene avione s dva motora. To znači da potencijalne ponude neće slati samo švedski Saab (JAS 39 Gripen E/F), američki Lockheed Martin (F-16 Block 70/72) i francuski Dassault (Rafale), nego vrlo vjerojatno i američki Boeing (F/A-18 Super Hornet), a možda i ruski UAC koji bi mogao ponuditi Suhoj Su-30SM ili Su-35S borbene avione.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:49