DRAMA I NA JUGU

Posljedice vodene kataklizme tek ćemo osjetiti: ‘Kad dođe do porasta temperatura, onda dolaze i bolesti...‘

Predsjednik Udruge Vrgoračke jagode procjenjuje da je oko 10 posto površina zasađenih jagodama potpuno poplavljeno
 Privatni Album/

Milan Franić, predsjednik Udruge Vrgoračke jagode, procjenjuje da je oko 10 posto površina zasađenih jagodama i tunela u kojima se nalaze jagode, potpuno poplavljeno te da je i u ostale tunele prodrla voda. Međutim, dodaje da za sada plod nije toliko uništen.

- Problem kod nasada jagoda je činjenica da je zbog ogromnih količina kiše i vode u potpunosti onemogućena berba, tako da će plod jagode kada se voda povuče imati ozbiljnih problema s truleži. Zaštita pred kraj berbe je gotovo nemoguća i nije rentabilna, a procjenjuje se da je pobrano između 70 i 80 posto uroda jagoda. Ostala su teoretski dva ili tri branja. Međutim, nisam baš optimističan da će se uspjeti obrati plodovi, onako kako se očekivalo. Prije bih rekao da se aktivnosti oko berbe zbog više sile privode kraju i da je berbi jagoda došao kraj - pojašnjava Milan Franić.

image
Privatni Album/

Franić nam je otkrio da je danas otkupna cijena jagoda pala na 2,6 eura za kilogram.

- Jučer je bila 2,8 eura. Prodaja jagoda na tržnicama je gotovo zaustavljena u posljednjih pet, šest dana - ističe Franić.

Franić naglašava da će se štete od obilnih oborina i poplave sada kada dođu topliji dani vidjeti preko bolesti korijena na svim zasađenim kulturama.

- Najveće će štete poljoprivrednici imati na krumpiru, luku, češnjaku i vinogradima koji su sada pod vodom, a kada dođe do porasta temperature, onda dolaze i bolesti - pojasnio je Milan Franić.

image
Privatni Album/

Mile Herceg, gradonačelnik Vrgorca, kaže da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti razmjere štete jer se dio poljoprivrednika još uvijek nada da će spasiti urod. U svakom slučaju, kako nam je otkrio Herceg, Grad Vrgorac će prema važećoj proceduri formirati povjerenstvo koje će izići na teren i utvrditi štete te će ići prema županiji sa zahtjevom o proglašenju elementarne nepogode.

- Župan Blaženko Boban je bio na terenu kod nas u Vrgorcu te se tako uvjerio da je napravljena šteta na poljoprivrednim kulturama i obećao je da će podržati inicijativu Grada Vrgorca - istaknuo je gradonačelnik Vrgorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:00