Teresa Czerwińska

Potpredsjednica EIB-a za Jutarnji: ‘Zajam od 899 milijuna eura prekretnica je za željeznicu u Hrvatskoj‘

Potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska gostuje u Zagrebu, gdje sudjeluje na konferenciji "Povezana Hrvatska: Ozelenjavanje mobilnosti" u organizaciji EIB-a i Hanza Medie

Zagreb, 180923.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Urucnje sporazuma o financiranju za provedbu financijskog instrumenta Fond rizincog kapitala izmedju potpredsjednice Europske investicijske banke Terese Czerwinske i ministra Sime Erlica.
Na fotografiji: Teresa Czerwinska.

 Nera Simic/

Potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska gostuje u Zagrebu, gdje sudjeluje na konferenciji "Povezana Hrvatska: Ozelenjavanje mobilnosti" u organizaciji EIB-a i Hanza Medie. Czerwińska je tom prilikom za Jutarnji list istaknula važnost ulaganja u ozelenjavanje prometa te pojasnila kako Hrvatska može profitirati od zelene i digitalne tranzicije.

Ozelenjavanje mobilnosti vrlo je široka tema i izazov; kako EIB pristupa ovom izazovu?

U srpnju 2022. EIB je usvojio novu politiku kreditiranja u području prometa, koja identificira prioritete u doprinosu sigurnom, pristupačnom, zelenom i učinkovitom transportu budućnosti. Izazovi s kojima se sektor suočava su multimodalni, a svaki način rada mora odigrati svoju ulogu modernizacijom postojećeg sustava. Nova politika kreditiranja EIB-a u području prometa utvrđuje ključne prioritete u svakom segmentu prometnog sektora u kojima EIB može najučinkovitije podržati potrebnu tranziciju. Znamo da su potrebna znatna ulaganja u sve sektore.

Promet se mora brzo dekarbonizirati i digitalizirati – a ovdje govorimo o vozilima poput automobila, vlakova, brodova, zrakoplova i infrastrukture u tim segmentima. Dekarbonizacijom će se poduprijeti proklimatska politika – gotovo 80% zajmova EIB-a u 2022. uloženih u promet bilo je zeleno! To je daleko iznad naših ciljeva. Digitalizacija će olakšati povezanost i sigurnost na cestama kako bi moderne autoceste i sustavi javnog gradskog prijevoza bili pristupačniji, sigurniji i inkluzivniji za sve građane. Kako bih vizualizirala potrebe, dopustite mi da citiram da je EIB u razdoblju od 2018. do 2022. godine u održivi razvoj regija i infrastrukture u Hrvatskoj uložio više od 329 milijuna eura.

Ugovori s Hrvatskim autocestama i Gradom Zagrebom nisu ugovori o kreditu nego ugovori o savjetodavnim uslugama. Koja je dodatna vrijednost savjetodavnih usluga EIB-a?

Ovo je dobra prilika da naglasim kako je ponuda EIB-a šira od financiranja – današnji ugovori izvrsni su primjeri savjetodavnih usluga koje banka pruža. Savjetodavni stručnjaci EIB-a mogu podržati partnere kroz sve faze projektnog ciklusa, ali i šire – od ranih faza planiranja, preko razvoja i implementacije do konačnog završetka. Pomažemo u razvoju strateški važnih projekata, pripremamo ih za financiranje i ubrzavamo njihovu realizaciju. Vrijedi napomenuti da su savjetodavne usluge EIB-a dostupne privatnim i javnim ulagačima te su besplatne za naše javne partnere.

Cilj naših savjetodavnih usluga je poboljšati isplativost ulaganja. Pružamo neovisne savjete, koristeći lekcije koje smo naučili radeći u širokom rasponu geografskih područja i sektora. Naše usluge mogu nadopuniti EIB-ove financijske proizvode, ali se također mogu nuditi neovisno o bilo kakvom financiranju. EIB je 2022. na globalnoj razini odobrio 329 savjetodavnih procjena ukupnog financiranja EIB-a u iznosu od 12 milijardi eura, što je mobiliziralo 76 milijardi eura ulaganja. To vrlo dobro prikazuje opseg, ali i potražnju za savjetodavnim uslugama EIB-a.

Koji su prioriteti EIB-a za naredne godine u Hrvatskoj?

Ponosni smo što EIB već godinama surađuje s Hrvatskom. Naši su prioriteti ulaganje u dekarbonizaciju i modernizaciju održivog prometa te potpora prijelazu na gospodarstvo s niskom razinom emisija ugljika. Hrvatska Vlada postavlja prioritete, a mi podupiremo razvoj projekata savjetodavno ili financiranjem. Fokusirani smo na ključne velike infrastrukturne projekte. Prošle godine potpisali smo Memorandum o razumijevanju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, koji nam pruža temelje za daljnju suradnju. Najveću pozornost pridajemo proklimatskim rješenjima, koja su uvijek prioritet za EIB. Trenutačno radimo procjenu okvirnog zajma, do čak 900 milijuna eura, koji će podržati održivu modernizaciju željezničkog sustava. To će biti prekretnica u razvoju željeznice u Hrvatskoj. Dugoročno smo posvećeni i digitalizaciji, energetskoj učinkovitosti i zdravstvu. Kao Grupa EIB-a također razmatramo i užu suradnju s EIF-om, koja bi mogla pružiti naprednije financijske instrumente za financiranje inovativnijih projekata izloženima većem intenzitetu djelovanja rizika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:31