ULAZAK U EUROZONU

Potpredsjednik EU komisije: Uvođenje eura nipošto neće biti glavni uzrok rasta cijena i inflacije

Efekt većih cijena poništavaju niži troškovi konverzije i manje kamate

Valdis Dombrovskis

 Saul Loeb/Afp

Početak nove godine obilježit će i ulazak Hrvatske u europodručje i Schengen, što se i u Bruxellesu tumači kao veliki uspjeh ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europsku uniju. U razgovoru sa skupinom hrvatskih novinara potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo i eurozonu Valdis Dombrovskis uoči ulaska Hrvatske u europodručje govori o koristima koje će od ovoga imati Hrvatski građani, a one su znatno veći od posljedica.

- Proširenje europodručja je dobro za Hrvatsku, ali je dobra vijest i za europodručje i EU u cjelini, posebice u ovom kompliciranom geopolitičkom kontekstu - kaže on, a kao primjere spominje sudjelovanje Hrvatske u kreiranju europske monetarne politike, ulazak HNB-a u eurosustav, odnosno u zajedničko tijelo nacionalnih banaka zemalja koje imaju euro i Europske Središnje Banke (ESB).

Dvostruki poticaj

Hrvatska će, smatra on, imati višestruke koristi i od eliminiranja troškova konverzije, smanjenja cijene zaduživanja, učvršćivanja financijskih tržišta i stabilnosti financijskog sustava te osiguravanja veće transparentnosti cijena u zemljama članicama.

- Sve je to iznimno važno za Hrvatsku kao zemlju koja ima vrlo velik i važan turistički sektor. Možemo reći da pridruživanje eurozoni i Schengenu daje dvostruki poticaj tom sektoru, a euro kao druga najveća valuta pruža zaštitu od tečajnih šokova.

Dombrovskis odgovarajući na pitanja o strahovima građana da će uvođenje eura dovesti do porasta cijena priznaje da se to može dogoditi u početnoj fazi, ali da euro nipošto neće biti glavni uzrok tog rasta. Pri tome spominje i iskustvo država koje su prije nas uvodile euro, među kojima i je Latvija, čiji je bio premijer kada je ona uvodila euro.

- Iskustvo zemalja koje su se zadnje pridružile europodručju je da postoji jednokratni efekt na povećanje cijena koji se kreće u rasponu između 0,1 i 0,3 postotna poena. Ali srednjoročno gledajući, to se poništava s nižim troškovima konverzije valuta i manjim kamatama - ističe Dombrovskis i poziva na nastavak komunikacijske kampanje kako bi se promijenila percepcija da uvođenje eura automatski dovodi do porasta cijena.

Sidro stabilnosti

- Znamo što su trenutačno glavni pokretači rasta cijena. To su visoke cijene energije i prekidi u lancima opskrbe. To je posljedica ruske agresije na Ukrajinu. To su čimbenici koji nisu vezani uz europodručje - rekao je potpredsjednik Europske komisije i dodao da Hrvatska ima rekordno visoku inflaciju upravo sada, u trenucima pridruživanje europodručju, ali tu nema uzročno-posljedične veze s uvođenjem eura i to treba objasniti hrvatskoj javnosti.

- Zbog ovoga je dobro da Hrvatska već sada posvećuje veću pozornost ovom pitanju, i kroz dvostruko isticanje cijena i kroz kampanju za pošteno uvođenje eura, tako da poduzeća ne koriste promjenu valute kao izgovor za povećanje cijena - naglasio je Dombrovskis.

Euro, smatra on, ima i veliki geopolitički značaj jer predstavlja sidro stabilnosti u aktualnim kompliciranim geopolitičkim okolnostima.

Dombrovskis koristi od uvođenja eura, kao i ulazak u Schengen, vidi i za hrvatski turizam jer će olakšati putovanje i ljudima smanjiti troškove transakcija.

Dombrovskis očekuje da će hrvatsko gospodarstvo rasti iznad prosjeka EU. Vjeruje da je inflacija dostigla vrhunac i da će početi slabjeti. Kao izazov za cijelu EU vidi opskrbu energijom, pogotovo plinom. Sada, smatra on, EU ima puna skladišta i nema problema za ovu zimu. No, skladišta su punjena i ruskim plinom, pa to neće biti slučaj i sljedeće zime, što će biti izazov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:13