Hlađenje na plin

'Potrošači mogu dobiti niz pogodnosti ukoliko koriste plin kao energent'

Glavni cilj konferencije bio je razmotriti mogućnost korištenja plina u svrhe hlađenja i klimatizacije
Konferencija Hlađenje na plin
 HANZA MEDIA

U Šibenskom Amadria Park Hotelu Jure u organizaciji tvrtki EVN Croatia Plin, Panasonic, Tehnokom i Tehnocasa održana je prva konferencija pod nazivom Hlađenje na plin. Glavni cilj konferencije bio je razmotriti mogućnost korištenja plina u svrhe hlađenja i klimatizacije s obzirom na sve veću potrošnju električne energije tijekom ljetnih mjeseci zbog sve većih temperatura i ubrzanog ugrađivanja klimatizacijskih uređaja.

Na konferenciji su doneseni zaključci kako plinska tehnologija pruža vrhunsku razinu komfora svim korisnicima uz znatne uštede na potrošnji energije te što je posebno bitno – niskom razinom emisija CO2 bitno utječe na očuvanje okoliša.

“U posljednjih desetak godina EVN je bio fokusiran na izgradnju plinske mreže i ulagao je maksimalne napore u zamjenu štetnijih energenata, poput mazuta, plinom. U tome smo u najvećoj mjeri i uspjeli, pogotovo nakon spajanja Bolnice Firule na plin, do tada najvećeg zagađivača SO2 emisijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovom konferencijom želimo potaknuti i ubrzati aktivnosti koje će omogućiti veću primjenu plina za hlađenje i klimatizaciju jer smo uvjereni u njegov veliki potencijal u zadovoljavanju sve većih energetskih potreba Dalmacije. Plin je idealan tranzicijski energent prema svim strategijama koje se rade i koje će se ubuduće raditi. Korištenje plina kao energenta može jako puno doprinijeti stabilnosti elektroenergetskog sustava. Potrošači mogu dobiti niz pogodnosti ukoliko koriste plin kao energent“, izjavio je Vlado Mandić, član uprave EVN Hrvatska.

Zlatko Budrovčan, voditelj prodaje tvrtke EVN Hrvatska, istaknuo je da će se do 2021. godine u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji u kojima je EVN koncesionar, u potpunosti izbaciti mazut iz upotrebe.

„U idućih deset godina očekujemo da ćemo spojiti još oko 100 velikih objekata koji će imati hlađenje pomoću zemnog plina.“, istaknuo je Budrovčan

Konferencija je okupila predstavnike proizvođača opreme, projektante, izvođače unutarnjih instalacija, županija i gradova koji razvijaju energetske projekte, regulatora, korisnika plina te Hrvatske stručne udruge za plin. Okupljeni na jednom mjestu razmijenili su informacije o mogućnostima korištenja i koristima te razmotrili konkretne korake koji mogu omogućiti ubrzanu primjenu plina za hlađenje i klimatizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:22