Pad cijena

Potrošačke cijene u Hrvatskoj smanjile su se i drugi mjesec zaredom

Iako je zaključavanje ekonomije vratilo deflaciju, neki su proizvodi ipak poskupjeli
Ilustracija
 Nikola Vilic / CROPIX

Uglavnom zahvaljujući snažnom padu cijena goriva u jeku koronakrize, potrošačke cijene u Hrvatskoj smanjile su se i drugi mjesec zaredom. Prema podacima DZS-a, cijene iz potrošačke košarice u svibnju bile su 0,6 posto manje nego u istom mjesecu lani, a minus u travnju iznosio je 0,2 posto.

Prelijevanjem snažnog potonuća cijena sirove nafte u svijetu, goriva su u svibnju bila 21,9 posto jeftinija nego u istom mjesecu lani. Znatniji pad godišnjih cijena prisutan je i u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (-1,9 posto), u kojoj su tekuća goriva pojeftinila 51,2 posto.

Iako je zaključavanje ekonomije vratilo deflaciju, neki su proizvodi ipak poskupjeli, prije svega hrana (2,5 posto) i pića, kako bezalkoholna (3,2 posto) tako i alkoholna (4,3 posto). S popuštanjem mjera karantene u svibnju neznatno su se oporavile i cijene na mjesečnoj razini: u odnosu na travanj porasle su 0,1 posto. Pritom su najviše poskupjeli odjeća i obuća, 1,3 posto. S druge strane, najviše su pale cijene restorana i hotela, za 0,9 posto, pri čemu su usluge smještaja u svibnju bile 5,2 posto jeftinije nego u travnju, što upućuje na nužne korekcije uslijed skromnih očekivanja u pogledu turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:27