‘KRVAVI NOVAC‘

Pozadina naprasnog izlaska naftnog diva iz Rusije: Dobili su rok da se očituju o vezama s Putinom

U Ukrajini bijesni na ‘krvave‘ poslove Francuza, koji su si unazad godine dana priskrbili na ruskom plinu i nafti dobit od 700 milijuna dolara

Brod tvrtke TotalEnergies

 Danny Gohlke/Afp

Najveća francuska i peta najveća svjetska naftna kompanija TotalEnergies našla se u središtu skandala oko rata u Ukrajini nakon što je The Guardian razotkrio da i dalje vrti milijune na poslovima s Rusijom. TotalEnergies službeno je objavio da se povlači u cijelosti iz Rusije nekoliko sati prije roka koji su mu britanske novine dale kako bi se očitovao o vezana s Vladimirom Putinom.

Prema istraživanju The Guardiana, TotalEnergies je samo unazad godinu dana od trgovine naftom i plinom iz Rusije stekao dobit od 700 milijuna dolara te dodatnih 400 milijuna dolara od netom završene prodaje udjela u naftnim operacijama u toj zemlji.

U Ukrajini su, očekivano, osudili djelovanje francuske kompanije. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog opisuje slučaj kao ilustraciju kako izgleda ‘krvavi novac‘.

TotalEnergies je posljednja zapadna naftna kompanija koja se povukla iz Rusije. Prije nekoliko dana otpisala je 3,7 milijardi dolara vrijedan udio u najvećoj privatnoj ruskoj kompaniji Novateku. Slijedom toga, dva francuska člana uprave Novateka podnijela su ostavku. Ukupno je francuska kompanija u Rusiji otpisala imovinu vrijednu 14,4 milijarde dolara.

Analitičarima je pak i dalje zanimljivo zašto je to učinila sada s obzirom na to da su svi drugi izašli mnogo prije, a imali su i veći otpis. BP je to učinio još u ožujku i otpisao tek nešto manje od 25,5 milijardi dolara.

- Ključno pitanje u objavi TotalEnergiesa o povlačenju iz Rusije je zašto sada, a ne ranije - komentirao je za Reuters jedan od analitičara.

The Guardian navodi da su veze između TotalEnergiesa i Novateka bile vrlo intenzivne i duboke, s jedne strane išle su do francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a s druge do Vladimira Putina. Medij ilustrira kako je Macron nastavio održavati dijalog s Rusima nakon što su krajem veljače BP i Shell najavili da izlaze iz Rusije, a kad je norveški Equinor tu najavu već bio proveo u djelo. No, nedugo zatim čak se i francuski predsjednik povukao iz priče. TotalEnergies nije.

Putin je pak, prema The Guardianu, bio povezan s poslovima TotalEnergiesa na više razina. I prije početka rata, kad se suradnja Francuza i Rusa tek intenzivirala, ruski predsjednik osobno je doputovao na poluotok Yamal, gdje se nalaze operacije Novateka u kojima su Francuzi imali svoj udio.

Bio je to prosinac 2017. godine i temperature su se kretale oko -27 stupnjeva. Ali Putin je došao osobno prisustvovati isplovljavanju prvog svjetskog tankera koji je ujedno i arktički ledolomac. To je također i početak otvaranja ruskih arktičkih brodskih ruta između Europe i Azije i tijekom zimskih mjeseci, ovoga puta i za tankere.

- Ovo je vjerojatno najveći korak u razvoju Arktika - izjavio je tom prigodom Putin.

Nije to bila jedina velika stvar koju je ova afera rasvijetlila. Članovi Putinovog unutarnjeg kruga ljudi od povjerenja, Gennadij Timčenko i Peter Kolbin, prema The Guardianu, odigrali su veliku ulogu u uvezivanju francuskog partnera u Rusiji, Novateka, izravno s Kremljom te toj kompaniji tako osigurali izdašne profite.

Jedan detalj posebno ubada u oči.

Graceful, superjahta Vladimira Putina vrijedna 100 milijuna dolara, koja je jedna od najskupljih ‘igračaka‘ ruskog predsjednika, vlasnički se povezuje s ovom aferom. The Guardian navodi da su češljanjem informacija koje su procurile kroz slučaj Panama Papersa, zatim podataka iz korporativnih i brodskih registra na Cipru i u Rusiji te dokumenata koje je Dossier Centru dostavio ruski aktivist Mihail Hodorkovski, rekonstruirali mrežu tajnovitih offshore tvrtki kroz koje je dvojac od Putinovog povjerenja upravljao svojim ulaganjima u naftne operacije TotalEnergievog partnera Novateka na poluotoku Yamal.

A ista mreža je, prema saznanjima The Guardiana, korištena i za financiranje Putinove superjahte.

TotalEnergies oštro se ogradio od napisa u The Guardianu.

Francuski naftni div tvrdi da nema nikakve poveznice između roka koji im je taj medij dao za očitovanje o vezama s Putinom i njihove objave da baš sada u cijelosti izlaze iz svih operacija u Rusiji. TotalEnergies je izjavio da je već otpisao milijarde dolara investicija u Rusiju i prekinuo još jedno zajedničko ulaganje s Novatekom.

- Ovo je samo idući logičan korak u nizu, a koji je u skladu s našim principima poslovanja i strategijom postupnog izlaska iz svih operacija u Rusiji - zaključio je glasnogovornik TotalEnergiesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:11