Nova pravila

Poziv HZZO-a građanima: Javite se ako mislite da imate pravo na dopunsko iz proračuna

Novi, povećani obuhvat korisnika prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države posljedica je povećanja cenzusa za njegovo ostvarivanje
 HANZA MEDIA

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pozvao je u utorak građane koji nisu ostvarili plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranje iz državnog proračuna a smatraju da na to imaju pravo, da se jave s pripadajućim zahtjevima kako bi ih HZZO razmotrio.

Spomenuti apel Zavoda uslijedio je nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o dopunskom zdravstvenom osiguranju kojim je povećan opseg građana kojima se zbog slabijeg imovinskog stanja dopunsko zdravstveno osiguranje plaća iz državnog proračuna. Dosad je ovo pravo koristilo oko 670 tisuća građana, a procjene su da bi novim propisom moglo biti obuhvaćeno još stotinjak tisuća osiguranika.

Zavod će, prema obavijesti od utorka, po službenoj dužnosti dosadašnjim korisnicima prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države jednostavno produžiti to pravo. Stoga pozivaju sve koji dosad nisu bili obuhvaćeni plaćanjem polica iz državnog proračuna, a misle da to mogu ostvariti, na podnošenje zahtjeva.

Novi, povećani obuhvat korisnika prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države posljedica je povećanja cenzusa za njegovo ostvarivanje. Novi cenzus iznosi 1600 kuna mjesečnog prihoda za člana obitelji, odnosno 2047 kuna za samca. Povećanje cenzusa tražio je i izborio Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH).

- Ovim rješenjem samo smo spriječili da oko 20 tisuća umirovljenika izgubi ili ne stekne pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje zbog prethodnog rješenja koje je nepravedno i štetno po naše građane slabijeg imovinskog stanja – kaže nam predsjednica SUH-a Jasna A.Petrović. Za umirovljenike, dodaje naša sugovornica, novi propis o dopunskom zdravstvenom osiguranju predstavlja samo djelomičnu pobjedu jer, ističe, ostaje neriješeno pitanje same visine cenzusa.

- Mi smatramo da je cenzus od 2710 kuna pravedno rješenje u ovome trenutku, jer je to iznos koji Eurostat određuje kao službenu liniju siromaštva. Stoga ćemo se nastaviti boriti za povećanje cenzusa – poručuje Jasna A.Petrović.

Godišnji proračunski izdatak u 2019. za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja iznosio je 520 milijuna kuna, uz prosječni iznos isplaćene police po osiguraniku od 780 kuna godišnje.

- Prosječni mjesečni isplaćeni iznos police iz državnog proračuna je šezdesetak kuna što znači da se njome pokrivaju samo najosnovnije usluge u području dopunskog zdravstvenog osiguranja te da umirovljenici moraju značajan dio usluga i dalje platiti iz svog džepa – napominje predsjednica SUH-a.

Razložno je vjerovati da će broj osiguranika DZO-a na teret države ubuduće rasti zbog starosne strukture stanovništva i nove formule izračuna cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje police iz državnog proračuna.

- Prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna svake će se godine usklađivati s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj – napominju u HZZO-u. Novi izračun cenzusa, usklađen s troškovima života i rastom plaća, pomaknuo je granicu za članove obitelji za 74, a za samce za 108 kuna.

Među osiguranicima koji imaju DZO na račun države najviše je, 378 tisuća, članova obitelji i samaca slabijeg imovinskog statusa, zatim je tu oko 150 tisuća studenata i oko 29 tisuća osiguranika sa stopostotnim invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:15