Kontrola HZZ-a

Poznata tvrtka mora vratiti dio novca državi: 'Uzeli su pomoć, a onda uručili 58 otkaza'

'U 2017. počelo je restrukturiranje, a racionalizacija broja zaposlenih u ožujku 2020. Nije nam namjera bila ništa zataškavati', kažu u konditoru Poznata tvrtka mora vratiti dio novca državi: 'Uzeli su pomoć, a onda uručili 58 otkaza'
 Neja Markičević / CROPIX

Dok se poslodavci još uvijek nadaju da će subvencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, popularni “minimalac” u iznosu od 4000 kuna neto, biti nastavljena i za srpanj, iz HZZ-a smo dobili podatak da su zbog nepravilnosti u korištenju mjere do sada zatražili povrat, u cijelosti ili djelomično, od 1658 tvrtki u iznosu od 31,891.000 kuna, a do sada je vraćen iznos od 27,957.000 kuna.

Jedna od kompanija od koje je zatražen povrat dijela novca jest i poznata konditorska tvrtka Zvečevo.

Dali zahtjev

“Poslodavac Zvečevo d.d. podnio je zahtjev za korištenje Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom 25. ožujka 2020. godine za 240 radnika, sukladno kojem je Hrvatski zavod za zapošljavanje izvršio isplatu potpora za ožujak i travanj 2020. Potpisom ugovora o dodjeli Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom poslodavac se obvezuje za vrijeme trajanja ugovornog razdoblja zadržati broj radnika za koji je isplaćena potpora. U konkretnom je slučaju naknadnom revizijom zahtjeva utvrđeno da je poslodavac uručio poslovno uvjetovane otkaze za 58 radnika već u ožujku 2020., o čemu Zavod nije imao saznanja u trenutku ocjene zahtjeva i isplate sredstava. Budući da se za mjesec u kojem je dan poslovno uvjetovani otkaz ne može dodijeliti potpora jer poslodavac nije zadržao radnike, što je cilj ove potpore, Zavod je od poslodavca Zvečevo d.d. 25. lipnja 2020. dopisom zatražio povrat sredstava za potpore isplaćene za ožujak i travanj za 58 radnika”, stoji u odgovoru na upit koji smo poslali HZZ-u nakon što su nas kontaktirali iz Sindikata PPDIV-a.

Jednako tako su nam iz HZZ-a odgovorili i da je Zvečevu potpora za svibanj odobrena i isplaćena u iznosu umanjenom za radnike kojima je prethodno uručen poslovno uvjetovani otkaz.

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a, nam je kazao da je njegov sindikat još u svibnju od nadležnih tijela zatražio “provjeru postupanja poslodavca Zvečevo, s obzirom na to da je poslodavac dobio potporu za očuvanje radnih mjesta, iako je u ožujku otpustio oko 60 radnika”.

“Nakon podnošenja prijave, za koju poslodavac nije trebao niti znati, naša glavna sindikalna povjerenica i predsjednica Radničkog vijeća Anica Đurina trpi neizmjerne pritiske i uvrede, a povodom takvog postupanja podnosi i zahtjev za zaštitu dostojanstva”, kazao nam je Paradiš.

Iz Uprave Zvečeva su nam, pak, odgovorili da je nakon sklapanja predstečajne nagodbe u 2017. započeo proces operativnog restrukturiranja te da je “proces racionalizacije broja zaposlenih započet početkom ožujka 2020., a sproveden je u skladu sa svim zakonskim okvirima i internim aktima”.

“Društvo je pravovremeno i potpuno obavijestilo Radničko vijeće Društva 6. ožujka 2020. te potom u skladu s pravilima i odredbama Zakona o radu obavijestilo nadležni područni ured HZZ-a 18. ožujka 2020. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta za koje se Društvo apliciralo te naknadno i ostvarilo zatražene potpore donesene su 20. 3. 2020. S obzirom na vremenski slijed događaja, nedvojbeno se može zaključiti kako Zvečevo d.d. niti jednim svojim aktom nije imalo namjeru zataškati ili krivo iskazati broj zaposlenih ili u najgorem slučaju krivo prikazati broj otkaza. S obzirom na to da je Društvo zaprimilo jasna usmjerenja od HZZ-a za povratom određenih sredstava, interna tijela Društva provode detaljnu analizu primljenih sredstava te u slučaju potvrde preplaćenoga iznosa od strane HZZ-a Zvečevo d.d. nedvojbeno i jasno namjerava vratiti sva naznačena sredstva”, stoji u reakciji Zvečeva, uz napomenu da su sva primljena sredstva “isključivo i jedino korištena u svrhu isplate plaća zaposlenima”.

'Nema pritisaka'

“U pogledu navoda Sindikata PPDIV-a, ovim putem Uprava Društva, jasno i odgovorno tvrdi da nema nikakvih pritisaka u bilo kojem smjeru, putem bilo kojih instrumenata od strane Uprave prema predsjednici Radničkog vijeća. S obzirom na okolnosti otežanoga poslovanja te izuzetne borbe u svrhu očuvanja neograničenog poslovanja Društva kako od strane Uprave, tako i od velike većine zaposlenih, Društvo je nažalost podvrgnuto očiglednom pokušaju narušavanja ugleda Društva te je time potencijalno ugroženo daljnje poslovanje i rad svih zaposlenih. Zvečevo d.d., kao bitan faktor hrvatske ekonomije i kao jedan od važnih proizvođača prehrambenih proizvoda u RH, nikada nije niti namjerava biti dio navodnih privatnih nesporazuma zaposlenika Društva”, stoji u odgovoru Zvečeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:49