Propali pothvat

Poznati poduzetnik odustao od uređenja hotela u Puli, evo zašto je ostao bez 785.000 kuna

Zgrada se sada opet prodaje po cijeni od 15.700.000 kuna kao i prvi put, a može se razgledati još 14. siječnja
Bivša zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nalazi se uz Zlatna vrata odnosno Slavoluk Sergijevaca u Puli
 Srećko Niketić / CROPIX

Propao je još jedan poduzetnički pothvat u centru Pule, točnije uređenje hotela uz Zlatna vrata odnosno Slavoluk Sergijevaca u bivšoj zgradi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Navodno je kupac, poznati istarski poduzetnik Kristijan Floričić, odustao od kupnje zgrade Scracin u vrijednosti od 15,7 milijuna kuna i izgubio vrijedan polog od 785.000 kuna kada je uvidio da zbog brojnih konzervatorskih radova i istraživanja neće moći napraviti sve što je naumio. Zato su tu zgradu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ponovno dali na prodaju 11. prosinca, i to pod istim uvjetima i cijeni kao i prije godinu dana.

Kako neslužbeno doznajemo, problem je nastao nakon predaje ponude kada se shvatilo da će prije bilo kakvih poteza trebati uložiti popriličnu svotu novaca u istraživanja, a i konzervatori nisu dozvolili brojne radove na obnovi objekata koji je trebao postati hotel. Navodno je riječ o nekoliko milijuna kuna vrijednih radova te je zbog toga potencijalni kupac investiciju smatrao neisplativom. A kakva su to istraživanja potrebna i jesu li milijunska, nismo uspjeli saznati budući da nam Konzervatorski odjel u Puli nije odgovorio na upit. No, jasno je da će ova zgrada izgrađena je između 1880. i 1881. godine, koja je stradala u požaru 2014. godine, nažalost do daljnjega ostati prazna.

Vlasnici nekretnine tvrde da je kupac znao što kupuje jer da u natječaju piše da je zgrada kulturno dobro.

- Prema odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prije postupka prodaje putem javnog natječaja, nekretnine su ponuđene Republici Hrvatskoj (Ministarstvu državne imovine), Istarskoj županiji i Gradu Puli. Navedena tijela nisu iskazala interes za kupnju, te je 10. listopada 2018. godine objavljen Javni natječaj za prodaju nekretnina u Puli, koji je objavljen u Narodnim novinama i Glasu Istre, te na web stranicama HZZO-a i HZMO-a. U natječaju je bilo navedeno da nekretnina tzv. Palača Scracin, ima svojstvo kulturnog dobra te da je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Svaki potencijalni ponuditelj imao je mogućnost očevida nekretnina, kao i uvida u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, te mogućnost da se pri nadležnom ministarstvu detaljno informira o možebitnim radnjama vezanim uz izvođenje radova na kulturnom dobru - ističu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Rijeka, 170212.
Portret Kristijan Flricic, investitor u vrijednosne papire iz Pule, suvlasnik investicijskog fonda Aureus.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX
Kristijan Floričić

Dodaju da se na javni natječaj javio ponuditelj koji je zadovoljio sve uvjete natječaja, te je njegova ponuda odabrana kao najpovoljnija, ali da na kraju nije htio sklopiti ugovor o kupoprodaji.

- Nakon što su bili ispunjeni uvjeti za sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina (prethodna suglasnost nadležnih tijela Upravnog vijeća suvlasnika i Vlade Republike Hrvatske), odabrani ponuditelj-kupac pozvan je na sklapanje ugovora o kupoprodaji. Međutim, kupac je odustao od sklapanja ugovora o kupoprodaji zato što, prema njegovim navodima, nekretnine imaju određene materijalne nedostatke zbog kojih ih nije moguće upotrijebiti za posebnu namjenu-realizaciju planiranog projekta. S obzirom na to da suvlasnici nekretnina razlog koji ističe odabrani ponuditelj ne smatraju materijalnim nedostacima koji nisu bili poznati ponuditelju u trenutku podnošenja ponude, odabrani ponuditelj izgubio je pravo na povrat jamčevine - navode u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Dodaju da je u uvjetima javnog natječaja bilo je navedeno da je odabrani ponuditelj, koji bude izabran kao najpovoljniji, dužan u roku od 30 dana, računajući od poziva na sklapanje kupoprodajnog ugovora, sklopiti s prodavateljima ugovor o kupoprodaji nekretnina jer u protivnom gubi pravo na povrat jamčevine.

Zgrada se sada opet prodaje po cijeni od 15.700.000 kuna kao i prvi put, a može se razgledati još 14. siječnja. Ponuditelji su dužni uplatiti jamčevinu u iznosu od pet posto od početne cijene nekretnine, odnosno 785.000 kuna. Krajnji rok predaje ponuda je 17. siječnja, a ponude će se otvarati 23. siječnja. Sama palača ima oko tisuću kvadrata, a uz nju se prodaje i dodatna zgrada u dvorištu od 576 kvadrata pomoćnu zgradu od 15 kvadrata. Navode da se nekretnine prodaju u zatečenom stanju „viđeno – kupljeno“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:26