101 godina električne energije u Splitu

Predstavljena monografija ‘Elektrodalmacija 1920.-2021‘

Monografija je predstavljena točno na dan kad je 1920. godine na Rivi zasvijetlilo prvo električno svjetlo javne namjene u Splitu
Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, autorica monografije Herci Ganza, direktor HEP ODS-a Elektrodalmacije Split Saša Kraljević
 Duje Klaric/Cropix

Povodom obilježavanja 101 godine od uvođenje električne javne rasvjete u najvećem gradu Dalmacije, u atriju Galerije umjetnina Split sinoć je predstavljena monografija „Elektrodalmacija 1920.-2021“, u kojoj je na jedinstven način prikazan povijesni razvoj i prva uporaba električne energije u svijetu, Hrvatskoj, Dalmaciji i gradu Splitu, priopćili su u petak iz HEP-a.

Uz predstavnike Hrvatske elektroprivrede predvođene predsjednikom Uprave Franom Barbarićem, predstavljanju monografije prisustvovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak te brojni drugi uglednici iz javnog života Splita i Dalmacije.

"Elektrodalmacija i HEP su nositelji kako energetskog, tako i gospodarskog razvoja u Hrvatskoj. Upravo je HEP u Republici Hrvatskoj jedan od glavnih aktera u kreiranju Hrvatske kao niskougljične zemlje. U segmentu elektrifikacije prometa i energetike, i prelasku na obnovljive izvore energije, velika je prilika za našu zemlju. U sljedećim desetljećima nadmetanje u konkurentnosti vodit će se upravo u tom području, stoga želim i Elektrodalmaciji i HEP-u, da ubuduće, kao i dosad, oni budu ti koji će našoj zemlji osiguravati napredak“, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

image
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić
Duje Klaric/Cropix

Monografija je predstavljena točno na dan kad je 1920. godine na Rivi zasvijetlilo prvo električno svjetlo javne namjene u Splitu. Električna energija je u Split dolazila 10 kilovoltnim dalekovodom od Hidroelektrane Vrilo na rijeci Jadro do transformatorske stanice Manuš, koja postoji i danas. Izgradilo ih je Električno poduzeće d.s.o.j., Split, prednik današnje Elektrodalmacije. Poduzeće je registrirano 10. siječnja 1920. te od tog datuma Elektrodalmacija bilježi svoju povijest.

„Stotinu i jedna godina postojanja Elektrodalmacije velika je i značajna obljetnica, kako za HEP, Split i Dalmaciju, tako i za čitavu Hrvatsku. Idejni začetnici, autori i suradnici na monografiji na zaista impresivan način predstavili su elektroprivrednu povijest ovog dijela Hrvatske i na tome im čestitam. Mi već danas ispisujemo povijest novih sto godina elektroprivrede na ovom području. U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u izgradnji, pripremi i razvoju imamo više desetaka projekata“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

image
Promocija monografije
Duje Klaric/Cropix

Autorica monografije, poznata splitska publicistkinja Herci Ganza, glavninu ovog kapitalnog djela na čak 472 stranice posvetila je postupnom prikazu razvoja današnje Elektrodalmacije, organizacije koja Splitu i srednjoj Dalmaciji i danas osigurava distribuciju električne energije. Monografija ujedno daje pregled razvoja elektrotehnike u njenim povojima na svjetskoj razini, razvoj primjene električne energije u Hrvatskoj te povijest javne rasvjete i početak upotrebe električne energije u Splitu te njen razvoj do današnjih dana. U monografiji je korišteno i više stotina fotografije iz albuma bivših i sadašnjih radnika Elektrodalmacije te brojnih publikacija i tiskovina koje su tijekom proteklih stotinu godina zabilježile razne događaje na području Splita, Dalmacije i Hrvatske.

„Tijekom stogodišnje povijesti Elektrodalmacije, od prvog električnog svjetla do danas, neraskidiva je njena veza s razvojem Splita, Županije pa u nekim razdobljima i cijele Dalmacije kako je prikazano kroz ovu monografiju. Razvoj Splita i Dalmacije nije moguće zamisliti bez razvoja elektroenergetskog sustava, kao što se ni Elektrodalmacija ne bi razvijala bez općeg napretka i razvoja društva i njegovih stalno rastućih potreba,“, izjavio je Saša Kraljević, direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava, Distribucijskog područja Elektrodalmacija Split, koji je ujedno i urednik monografije.

Distribucijsko područje Elektrodalmacije danas obuhvaća cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju te područje gradova Metkovića i Ploča u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S površinom od 5.030 km² i s više od 300.000 korisnika, Elektrodalmacija je danas drugo najveće distribucijsko područje u Hrvatskoj. Na području koje pokriva Elektrodalmacija, ulaganja u razdoblju od 2018. do 2020. godine iznosila su 411 milijuna kuna, što uključuje ulaganja u podmorske kabele od 16 milijuna kuna, gdje se ističe polaganje kabela između Podgore i otoka Hvara. Ove godine planirana ulaganja Elektrodalmacije iznose više od 170 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:07