KAKO DALJE

Prekomjerni turizam nije samo pitanje gužvi već zadovoljstva lokalnih zajednica, kao i infrastrukture i zaštite resursa

Sudionici konferencije ‘Turizam 365‘ su se složili kako je održivi turizam glavni cilj

Ilustrativna fotografija/Gužve u  Dubrovniku

 Tonci Plazibat/Cropix

Kako postići održivi turizam i kako dalje nakon COVID-a bile su glavne teme panel rasprave "Otkrivanje budućnosti turizma" u sklopu sedme po redu konferencije Turizam 365 koja je započela u Tuheljskim toplicama.

Svi su se sugovornici složili kako je održivi turizam glavni cilj, svojevrsno zlatno pravilo za sve turističke destinacije koje trebaju težiti na istom mjestu objediniti zadovoljne posjetitelje, ali i još zadovoljnije lokalno stanovništvo.

" Naš se turizam oporavio i već smo prestigli rezultate iz 2019., no još nije došlo vrijeme da si čestitamo, budemo zadovoljni i proglasimo pobjedu. To bi bilo jako opasno jer se turizam iznimno promijenio i to ne samo zbog COVID-a nego i zbog činjenice da se suočava s egzistencijalnim pitanjima. Dobro je pričati o upravljanju destinacijama i kako turizam može poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva, a ne samo o brojkama" kazala je članica uprave Valamar Rivijere Ivana Budin Arhanić, dodavši kako pitanje prekomjernog turizma, o kojemu se sve češće govori, nije samo pitanje gužvi u pojedinim destinacijama nego pitanje infrastrukture i njenog korištenja, kao i pitanje jesu li naši resursi zaštićeni ili nakon odlaska turista ostaju potrošeni.

Sličnim iskustvima pohvalili su se i naši susjedi Slovenci.

Dubravka Kalin iz Ministarstva za gospodarstvo, turizam i šport Slovenije kazala je kako se slovenski turizam oporavio od pandemije znatno brže nego što su to govorila predviđanja i da njihova zemlja, barem zasad, nema kronični problem prekomjernog turizma već je to više mjestimična pojava karakteristična za vrh turističke sezone.

" Fokusiramo se na održivot kroz program Green scheme, a upravo razvijamo i posebne alate kako bismo mogli mjeriti održivost jer trenutno imamo samo podatke o dolascima i noćenjima, a oni nisu dovoljni da nam daju pravu sliku. Baš kao i Hrvatska, i naša je zemlja u jakoj fazi investiranja, uglavnom zahvaljujući novcu iz nacionalnog fonda za oporavak", kazala je Kalin.

Panel raspravi prethodio je i kratki govor državnog tajnika za turizam Tončija Glavine koji je još jednom najavio kako Hrvatska kroz NPOO planira u turizam uložiti 1.3 milijarde eura, prvenstveno s namjerom da se turizam napravi održivim, a što bi se, između ostaoga, trebalo moći postići i zahvaljujući nedavno usvojenom Zakonu o turizmu.

" On će jedinicama lokalne samouprave dati mehanizme kako da upravljaju destinacijom i turističkim kapacitetima", kazao je Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:17