Arthur Ryan

Preminuo vlasnik modnog carstva za čijom robnom kućom luduju Hrvati

Ryan je bio vrlo privatan čovjek i jedva poznat javnosti, odbijajući davati intervjue za novinare.
 Davor Pongračić / CROPIX

Osnivač Primarka Arthur Ryan umro je u 83. godini, piše Daily Mail.

Ryan je prvu trgovinu, Penneys, otvorio prije 50 godina u Dublinu, nakon što mu je šef dao zadatak da osnuje trgovinu sa robom na popustu.

Samo 10 godina kasnije, otvorio je i trgovinu u Velikoj Britaniji, a kako bi izbjegao pravne probleme sa Američkim brandom JC Penney, nazvao ju je Primark.

Tako je otvaranjem čak 370 trgovina, u 12 država diljem Europe, Primark na ulice donio takozvani ‘cheap chic’.

Ryan je bio glavni izvršni direktor sve do 2009., kada je postao predsjednik uprave, te na toj poziciji ostao sve do svoje smrti. Nadgledao je rast tvrtke koja je imala profit od čak 2 milijarde funti godišnje.

Ryan je također pomogao u prepoznatljivosti Primarkovog imena u Velikoj Britaniji kupujući 120 bivših Littlewoodovih podružnica 2005. godine.

Ove godine najveća Primark trgovina otvorena je u Birminghamu i na radost kupaca, obogaćena je kafićem, restoranom i kozmetičkim salonom.

Kolege su ga pohvalile za njegovu predanost poslu i rekli su kako nikada nije tražio pohvale i slavu.

Ryan je bio vrlo privatan čovjek i jedva poznat javnosti, odbijajući davati intervjue za novinare.

Živio je u ogromnom strahu od otmice, nakon što mu je IRA osamdesetih otela dvojicu kolega pa je boravio u jednoj od najsigurnijih kuća u Dublinu.

Poduzetnik je također pretrpio tešku obiteljsku tragediju kada su se njegov sin, unuk i unukova djevojka utopili u luci Baltimore u West Corku u lipnju 2015. godine.

Njegov sin Barry (51), zaronio je u vodu kako bi spasio svog sina Barryja Juniora (21) i njegovu djevojku Niamh, ali svo troje su kasnije pronađeni mrtvi.

Ryan je rođen u Dublinu, ali se kao mladić preselio u London kako bi započeo svoju maloprodajnu karijeru u Swanu i Edgaru. Također je radio za veletrgovca u Londonu Carr & McDonald.

Kada se vratio u irsku prijestolnicu radio je u trgovinama Dunnes u Cornelscourtu.

George Weston, izvršni direktor matične tvrtke Primark, izjavio je: 'Arthur Ryan bit će zapamćen kao jedan od velikih divova maloprodaje.

- Kad su moj djed, Garfield Weston i ujak, Galen Weston, regrutirali Arthura da vodi Penneys 1969. godine, znali su da je on izniman trgovac.

- Arthur Ryan učinio je da moda bude dostupna svima, a njegovo nasljeđe je veliko. On je izgradio fenomenalnu trgovinu svjetske klase, čiji će temelji uvijek pripadati Irskoj.'

Paul Marchant, izvršni direktor tvrtke Primark, rekao je: ‘Sve nas je potaknuo da budemo najbolji što možemo.

Njegova je strast uvijek pokazivana uz veliku poniznost, integritet i potporu našem narodu. Sve ove osobine danas ostaju vodeća načela Primarku.

Tijekom cijele svoje karijere, Arthur je ostao duboko povezan s zaposlenicima i klijentima te je redovito posjećivao trgovine i šetao po prodavaonici', zaključio je Marchant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:50