‘TROŠAK‘ KONVERZIJE

Pretvaranje kuna u eure: Riječki JGL dokapitalizirao tvrtku sa 897 tisuća eura da ne bi kršio zakon

Dokapitalizacija JGL-a će, ako je odobri predstojeća skupština dioničara JGL-a, iznositi 897 tisuća eura

Mislav Vučić, izvršni direktor i član Upravnog odbora Jadran Galenski laboratorija

 CROPIX

Jadran - Galenski laboratorij (JGL) iz Rijeke prvo je domaće dioničko društvo koje je posegnulo za dokapitalizacijom kako bi ispunilo zakonsku obvezu pretvaranja temeljnog kapitala iz kuna u eure koja je za sve tvrtke stupila na snagu 1.siječnja ove godine.

Dokapitalizacija JGL-a će, ako je odobri predstojeća skupština dioničara JGL-a, iznositi 897 tisuća eura, no to, kako doznajemo u riječkoj kompaniji, nije jedini trošak ‘konverzije‘ kapitala iz kuna u eure.

- Radi se i o standardnim troškovima sazivanja skupštine, odnosno prijave u sudski registar, a koji se odnose na troškove objave oglasa u Narodnim novinama, troškove javnog bilježnika i sudskih pristojbi – naveli su nam iz JGL-a, ne otkrivajući iznos administrativnog dijela troška usklađivanja temeljnog kapitala s Zakonom o uvođenju eura. No, prema izračunu kluba Socijaldemokrata u Saboru, koji je od Vlade uoči ulaska u eurozonu tražio da se tvrtke oslobode troška ‘konverzije‘ kapitala, samo ‘ovjera‘ promjene temeljnog kapitala kod javnog bilježnika košta tristotinjak eura, tako da se ukupni ‘administrativni‘ trošak konverzije kapitala za dionička društva zacijelo penje preko tisuću eura.

image

Mislav Vučić glavni izvršni direktor JGL-a, fotografiran u ljekarni Pablo

CROPIX

Izmjene zakona

Da je što više tvrtki ipak potrebno osloboditi spomenutog troška shvatili su i u Vladi te su u hitnu saborsku proceduru ovih dana poslali prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima prema kojem bi se društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, njih oko 160 tisuća, oslobodili obveze ovjeravanja konverzije temeljnog kapitala kod javnog bilježnika u prvotno zacrtanom roku od tri godine. Stupanjem na snagu predloženih Vladinih izmjena ZTD-a, kako nam je potvrđeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, bit će ukinuta obveza tvrtkama koje nisu dionička društva da u sudski registar upišu novi iznos temeljnih kapitala u roku tri godine od ulaska u eurozonu.

- Tvrtke će nove podatke o temeljnom kapitalu moći unijeti prilikom unosa ostalih podataka u sudski registar, odnosno neće im konverzija biti posebno naplaćena – navode u HUP-u, potvrđujući kako za dionička društva ostaje sadašnja obveza da temeljni kapital usklade s Zakonom o uvođenju eura do kraja ove godine. Po važećem ZTD-u, inače, čak je predviđeno brisanje ‘d.o.o‘-a i ‘j.d.o.o‘-a ako ne provedu konverziju temeljnog kapitala do kraja 2025..

Dulji rokovi za prilagodbu temeljnog kapitala tvrtki ulasku u eurozonu uvedeni su jer se, za razliku od ostalih primjera preračunavanja kune u eure, pretvaranje iznosa temeljnog kapitala tvrtki iz kuna u eure ne može napraviti pukom primjenom tečaja od 7,54 kune za euro.

Prilikom osnivanja dioničkih društava, naime, jedna dionica morala je biti upisana na ‘okrugli‘ broj, odnosno na najmanje deset kuna a najviše na tisuću kuna. I u novom, ‘euriziranom‘ ZTD-u u temeljnom kapitalu jedna dionica mora biti upisana na cijeli broj, odnosno najmanje na jedan euro. No, kako deset kuna prema pravilima konverzije nije isto što i jedan euro, tako se ni upisane dionice ne mogu automatski prevesti u eure pa dionička društva moraju pronaći formulu kako da naprave konverziju temeljnog kapitala a da pritom ne oštete dioničare, primjerice, snižavanjem nominalne vrijednosti jedne dionice.

Izašli u susret

Jadran - Galenski laboratorij, u čijem je dioničkom kapitalu jedna dionica upisana na iznos od sto kuna, potonji je problem riješio prijedlogom dokapitalizacije. Temeljni kapital biti će uvećan s 16 milijuna i 374 tisuće eura na 17 milijuna i 272 tisuće eura, a jedna dionica upisana na iznos od 14 eura kako bi se dobio cijeli broj. Bez dokapitalizacije i uz ‘automatsko‘ preračunavanje temeljnog kapitala JGL-a iz kuna u eure, jedna dionica iznosila bi 13,27 eura što Zakon o trgovačkim društvima ne dopušta.

Država je dioničkim društvima kod konverzije temeljnog kapitala izašla u susret utoliko što se dokapitalizacija radi eura ne mora izvršiti u novcu ili nekoj drugoj imovini od strane dioničara, već iz rezervi same tvrtke među koje ulazi i dobit iz prethodnih godina prebačena u rezerve. Tu ‘pogodnost‘ iskoristila je i Uprava JGL-a, predloživši dioničarima da se spomenutih 897 tisuća eura prebaci iz rezervi tvrtke u temeljni kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:54