POSLOVNI REZULTATI

Prihodi Hrvatskog Telekoma premašili milijardu eura uz rekordne investicije od 361,4 milijuna eura

Iznos dividende za 2023. bit će objavljen 20. ožujka zajedno s revidiranim financijskim izvještajima za 2023.

Zgrada Hrvatskog telekoma
 

 Davor Pongracic/cropix/Cropix

Kao rezultat snažnog komercijalnog zamaha i pozitivnih poslovnih kretanja, Hrvatski Telekom je u 2023. godini ostvario prihode od jednu milijardu i 39 milijuna eura, uz rast od 5,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit iznosila je 132 milijuna eura, a godišnji rast od 51,8 posto rezultat je primarno zahvaljujući jednokratnim stavkama i dobrim rezultatima EBITDA-e.

Iz kompanije su objavili da su unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, uspješno ograničili rast operativnih troškova na 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu, uz daljnju transformaciju modela poslovanja i troškovnih inicijativa za povećanje učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim komercijalnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

U 2023. HT je dodatno povećao ulaganja na tržištu koja su, zajedno s ulaganjima u spektar, iznosila 361,4 milijuna eura i bila su veća za 50,7 posto u odnosu na godinu ranije, čime su potvrdili svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju zemlje i daljnji poslovni rast.

HT je lani isplatio dividendu u iznosu od 1,10 eura po dionici, što predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit kompanije od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom. Iznos dividende za 2023. bit će objavljen 20. ožujka 2024. zajedno s revidiranim financijskim izvještajima za 2023.

Osvrćući se na poslovne rezultate za 2023. godinu, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"Za Hrvatski Telekom 2023. bila je uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja.

Zahvaljujući najvećim ulaganjima u povijesti kompanije dodatno smo ojačali vodeći položaj svoje mreže, osigurali najveći udio u spektru i ponovno osvojili nagrade za najbolju mobilnu mrežu. Dodatno smo proširili najveću FTTH mrežu i omogućili gigabitne optičke i 5G brzine privatnim i poslovnim korisnicima diljem Hrvatske, čime smo stvorili ključnu digitalnu platformu za gospodarski rast i društveni napredak zemlje.

U 2024. godini nastavljamo graditi na našim čvrstim temeljima, s ciljem daljnjeg rasta kompanije, ubrzavanja digitalne transformacije, ulaganja u važnu ICT infrastrukturu, daljnjeg poboljšanja korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika, stvarajući još veću vrijednost za naše korisnike i dioničare, predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva."

image

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Ht/

Kao što je poznato Kostas Nebis u prosincu je podnio ostavku od 1. srpnja 2024., a svoju će karijeru nastaviti u Deutsche Telekom Grupi kao predsjednik Uprave i glavni direktor OTE Grupe u Grčkoj. Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike (COOR), imenovana je predsjednicom Uprave Hrvatskog Telekoma od 1. srpnja 2024.

Uz objavu rezultata iz HT-a ističu da su u postojećim frekvencijskim pojasevima na aukciji spektra osigurali najveći udio mobilnog spektra na tržištu. Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma dobila je OOKLA certifikat za najbolju i najbržu mobilnu mrežu u zemlji petu godinu zaredom, a kao najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj prepoznao ju je i HAKOM. Izgradnjom optičke infrastrukture, ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima diljem Hrvatske, HT je proširio već sada najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za više od 20 posto, u usporedbi s godinom ranije, što je značajan korak prema ispunjenju cilja pokrivanja više od milijuna domaćinstava gigabitnim brzinama optičke mreže.

HT je ubrzao transformaciju svog operativnog modela, podižući razinu učinkovitosti, istovremeno pružajući najbolje iskustvo korisnicima na tržištu. U siječnju 2024., HT je dovršio integraciju Iskon Interneta u HT d.d. te je iz društva Ericsson Nikola Tesla Servisi prenesena jedinica za izgradnju i održavanje mreže HT-a u novoosnovano društvo - HT Servise d.o.o. Osim toga, HT je započeo pripreme za gašenje 3G tehnologije. Ovo će dodatno ubrzati prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, omogućujući pružanje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga, istovremeno jačajući doprinos održivoj digitalnoj transformaciji društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:02