HIBRIDNI MODEL

Prijelomna odluka trgovačkog diva: ‘Ako nisu u uredu barem tri dana u tjednu, slijedi - otkaz‘

Više od 28 tisuća zaposlenika Amazona u kompaniji opire se pravilima uvedenim u svibnju

Skladiše Amazona u Njemačkoj

 Sabine Gudath,/Imago Stock&people/Profimedia/Sabine Gudath,/imago Stock&people/profimedia

Amazon je dao zeleno svjetlo menadžerima da počnu otpuštati zaposlenike koji ne dolaze u ured minimalno tri dana u tjednu.

Analitičari taj potez opisuju dosta hrabrim s obzirom na stanje na tržištu rada s obzirom na golemi otpor koji povratu u urede pružaju zaposlenici i golemoj potražnji za njima na tržištu.

Gallup je u veljači objavio da samo 20 posto američkih radnika radi iz ureda, odnosno na lokaciji, a 28 posto isključivo od doma. Većina, njih 52 posto radi hibridno.

Prošli tjedan, prema informacijama koje su procurile iz kompanije, uprava Amazona poslala je interni dopis svim menadžerima u kojma im daje nove ovlasti.

Zaoštravanje odnosa

Amazon, čiji je osnivač Jeff Bezos, u svibnju je počeo tražiti svoje zaposlenika da se počnu vraćati u urede. Iz modela ‘rada od kuće‘, koji je vrijedio protekle tri godine, uveo je hibridni model rada. Po tom modelu svi zaposlenici moraju raditi iz ureda barem tri dana u tjednu.

Uprava Amazona preporučila je menadžerima da zatraže privatni razgovor sa svim zaposlenicima koji ne dolaze minimalan broj dana tjedno u ured. Te rasprave moraju biti dokumentirane.

Ako zaposlenici nastave ignorirati ta pravila, onda je menadžerima savjetovano da naprave još jedan sastanak tijekom kojeg su slobodni izreći disciplinske mjere. Uprava im je tu dala široke ruke. Najstroža sankcija je otkaz.

Iz Amazona dosad nisu komentirali ovu temu. No, poruka uprave je nedvosmislena.

U uputi koju je dala uprava stoji da ako zaposlenik ne pokaže interes slijediti ta pravila, onda se od menadžera očekuje da sazove novi sastanak u roku tjedan do dva.

- Ovaj razgovor će 1) potvrditi da je povratak na posao 3+ dana u tjednu uvjet njihovog posla i 2) objasniti da kontinuirano nepridržavanje bez legitimnog razloga može dovesti do disciplinskih mjera, što uključuje prekid vašeg zaposlenja - navodi se u uputi.

Nema popuštanja

Izvršni direktor Amazona, Andy Jassy, u internom dopisu navodi da se radna energija i suradnja slobodnije se odvijaju kad su zaposlenici zajedno u uredu.

Razmjer otpora radnika povratku u urede u Amazonu najbolje opisuje interni Slack kanal ‘Remote Advocacy‘ kojem se pridružilo više od 28 tisuća kompanijinih zaposlenika. Nekoliko tisuća potpisalo je peticiju i organiziralo protestnu šetnju u znak protesta zbog novih pravila.

Ali uprava Amazona odbija dijalog na tu temu.

Još u lipnju Amazon je komentirao da uvijek slušaju svoje zaposlenike i nastavit će to činiti, ali da su primijetili da je inicijalni zahtjev za povratkom u urede u prvih mjesec dana već dao dobre rezultate.

- Razumijemo da će trebati vremena da se vratimo na više vremena u uredu - kazao je tom prilikom Brad Glasser, glasnogovornik Amazona.

A izvršni direktor Jassy u kolovozu je sugerirao da neće ostaviti prostor za kompromis po ovom pitanju.

- Ako se ne možete ne složiti i obvezati se, vjerojatno nećete uspjeti u Amazonu - kazao je tom prilikom Jassy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:21