ZNAČAJNO KAŠNJENJE

Primjena revolucionarnog međunarodnog poreznog sporazuma odgađa se za 2024.

Sporazum je postignut lani u listopadu, a dogovori s nekim zemljama i dalje zapinju. Razlozi za to su i politički

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann

 Eric Piermont/Afp

Očekivanja da će globalni porez biti uveden početkom iduće godine pokazala su se preoptimistična. Govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann rekao je da su u tijeku "teške rasprave" i da će sporazum stupiti na snagu najranije 2024. godine.

Priznao je značajno kašnjenje u primjeni tog revolucionarnog međunarodnog poreznog sporazuma koji je potpisan u listopadu 2021. godine, a ima dva dijela.

Prvi uključuje preraspodjelu dobiti velikih multinacionalnih kompanija u zemlje u kojima ostvaruju prodaju, a "stup 2" donosi globalnu minimalnu stopu poreza na dobit od 15 posto.

Održavanje zamaha

Među razlozima kašnjenja svakako su i oni politički. Sporazum je trebao biti na dnevnom redu Ecofina u utorak, ali je povučen zbog nevoljkosti Poljske da ga podrži. Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je novinarima da je sada namjera postići dogovor na sljedećem sastanku 17. lipnja. Kako bi ugovor bio spreman za primjenu, sve će potpisnice morati promijeniti svoje nacionalne porezne pravilnike. Ako ne postoji takva jurisdikcija, same zemlje moći će oporezivati ​​dobit svojih tvrtki ostvarenu u inozemstvu. Prema riječima Cormanna iz OECD-a, vremenski okvir za provedbu zapravo je namjerno postavljen vrlo optimistično "kako bismo zadržali pritisak i to je pomoglo u održavanju zamaha". Neki dužnosnici EU vjeruju da je Poljska suzdržana u pogledu potpore globalnom porezu zbog širih političkih razlika s Bruxellesom. Američka administracija, pak, suočila se s teškoćama u dobivanju potpore u Kongresu.

Tehnički aspekti

Investitori David Rubenstein iz grupe Carlyle, pak, sumnja da će se dogovor uz posredovanje OECD-a ikada dogoditi. "Globalni porezni dogovori zvuče sjajno, ali vrlo ih je teško provesti", rekao je. Pritom je dodao, navodi Guardian, da u tijeku neke teške rasprave oko "tehničkih aspekata" prvog stupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:57