LANČANA REAKCIJA

Problemi za proizvodnju hrane: Vodeći proizvođač gnojiva smanjuje proizvodnju zbog visokih cijena plina

Amonijak je ključan za proizvodnju gnojiva, bez kojeg će prinosi biti slabiji

Ilustrativna fotografija

 Andrey Borodulin/Afp

Norveški proizvođač gnojiva Yara izvijestio je u četvrtak da će smanjiti proizvodnju amonijaka zbog skoka cijena plina, najavljujući probleme za europsku poljoprivrednu proizvodnju.

Amonijak je ključan za proizvodnju gnojiva, bez kojeg će prinosi biti slabiji jer se hranjive tvari uklonjene iz tla tijekom žetve ne obnavljaju.

Yara je opetovano upozoravala da se svijet suočava s ekstremnim šokom u opskrbi hranom zbog visokih cijena plina, rata u Ukrajini, žitnici Europe, i sankcija Rusiji, proizvođaču gnojiva.

Za proizvodnju gnojiva potrebna je velika količina energije, a proizvođači poput Yare koriste plin i kao sirovinu. Cijene plina porasle su pak u kolovozu gotovo 40 posto, a u ovoj su godini gotovo učetverostručene.

Norveška kompanija već je ove godine smanjila proizvodnju amonijaka, a u četvrtak je izvijestila da će koristiti samo oko 35 posto kapaciteta za proizvodnju amonijaka u Europi.

Iz norveške kompanije poručuju da će, gdje je to moguće, koristiti amonijak iz uvoza kako bi podmirili potražnju kupaca.

I druge europske kemijske tvrtke smanjuju proizvodnju amonijaka, uključujući njemački SKW Piesteritz i BASF, napominje Reuters, a ovog tjedna trend je ubrzao.

Manju proizvodnju najavila je u srijedu i grupa Azoty, najveća poljska kemijska tvrtka, također ističući "izvanredan i nezapamćen" rast cijena plina.

Britanska podružnica američkog CF Industries Holdingsa objavila je u srijedu da će privremeno obustaviti proizvodnju amonijaka u kompleksu Billingham zbog visokih cijena prirodnog plina i ugljika.

Poljoprivrednici će i dalje moći uvoziti gnojiva iz zemalja izvan Europe, ali po višoj cijeni, kažu analitičari. Alternativa bi bila proizvodnja gnojiva od amonijaka iz uvoza, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08