SLOM GOSPODARSTVA

Procurilo interno izvješće iz ruskog ministarstva financija: ‘Propali smo! Vraćamo se 30-ak godina unazad‘

BDP će se ove godine vjerojatno smanjiti za čak 12 posto, što je više od pada od 8 posto koji očekuje ministarstvo gospodarstva

Zatvoreni poslovni prostor u središtu Moskve/Ilustracija

 AFP

Rusija se suočava s najvećim padom gospodarstva u gotovo tri desetljeća dok raste pritisak sankcija koje su uveli SAD i saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, kako proizlazi iz interne prognoze ruskog ministarstva financija do kojeg je došao Bloomberg.

Bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine u Rusiji vjerojatno smanjiti za čak 12 posto, što je više od pada od 8 posto koji očekuje tamošnje ministarstvo gospodarstva, tvrde osobe upoznate s tim procjenama, a koje su o tim internim razmatranjima govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Istovremeno, sama ruska vlada nije objavila javnu prognozu.

Ta procjena dovodi ekonomske posljedice na razinu gospodarskih previranja ranih 90-ih, kada se rusko gospodarstvo iz sovjetske ere počelo transformirati prema kapitalizmu uz ekonomsko 'stezanje' kakvo nije bilo viđeno od Drugog svjetskog rata.

"Glavne negativnosti su naftni embargo, odustajanje Europske unije od ruskog plina, zajedno s odlascima stranih tvrtki", rekla je Natalija Lavrova, glavna ekonomistica ruska tvrtke za financijske usluge BCS Financial Group iz Moskve. "Sve će se to vjerojatno postupno razvijati s mnogo negativnih posljedica u 2023. godini", dodala je.

Brisanje učinaka desetljeća rasta

No, isključujući te čimbenike i procjenjujući samo na temelju trenutačnih sankcija, ona predviđa smanjenje od 10,8 posto u 2022. i oko 5 posto u 2023. godini.

Nacionalna banka Rusije priopćila je 29. travnja da ove godine očekuje smanjenje između 8 i 10 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je pad od 8,5 posto, dok je Bloombergovo istraživanje među ekonomistima pokazalo srednji pad od 10,3 posto.

Ako se interna prognoza ruskog ministarstva financija pokaže točnom, to bi izbrisalo učinke otprilike čitavog desetljeća gospodarskog rasta, smatra izvor upoznat s prognozama.

Neizvjesnost oko ekonomskih izgleda ostaje vrlo visoka kako se rat u Ukrajini nastavlja, a SAD i saveznici raspravljaju o daljnjim sankcijama, uključujući one na ključne izvozne proizvode poput nafte, navode izvori

Službe za odnose s medijima ministarstava financija i gospodarstva nisu odgovorile na Bloombergove upite za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56