KLASA OPTIMIST

Procurio ruski plan za spas od ekonomskog kolapsa i bankrota, sastoji se od deset točaka

‘Teška vremena zahtijevaju brz odgovor, a Rusija ih je smislila nekoliko‘, piše Russia Today o idejama za spas gospodarstva

Trgovački centar u Moskvi

 Alexander Sayganov/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ruski portal pod strogom kontrolom Kremlja, Russia Today objavio je popis mjera koje bi mogle pomoći Rusiji da prevlada ekonomsku krizu izazvanu oštrim sankcijama Zapada.

Kako kažu, 'početak vojne operacije u Ukrajini izazvao je bijes SAD-a i njihovih saveznika, koji su Rusiji nametnuli sankcije bez presedana kako bi destabilizirali gospodarstvo zemlje i prisilili Moskvu da okonča sukob.'

'Brojne sankcije koje su na snazi od prošlog mjeseca, ciljaju financijski sustav Rusije, izvoz energije i devizne rezerve. Međutim, teška vremena zahtijevaju brz odgovor, a Rusija ih je smislila nekoliko', piše Russia Today te ih opisuje u 10 točaka.

Nacionalni sustav plaćanja Mir preuzima ulogu SWIFT-a

Glavne banke Rusije isključene su iz sistema SWIFT-a uslijed čega im je onemogućen pristup međunarodnim tržištima. Međutim, Rusija sada može primati elektroničke transfere putem Mira, ruskog alternativnog sistema plaćanja, i raditi sa stranim bankama i tvrtkama te tako zaobići restrikcije Zapada. Mir također može zamijeniti Visu i MasterCard koji su prestali ruskim klijentima omogućavati međunarodne transakcije.

Domaće tržište valuta i destinacije izvoza

Sankcije su također pogodile ruske depozite u eurima i dolarima kako bi Rusiji onemogućili međunarodno trgovanje. Međutim, Moskva sada uspostavlja trgovački mehanizam koji će omogućiti plaćanja u nacionalnoj valuti sa stranim trgovinskim partnerima. Rusija i Kina već neko vrijeme imaju mehanizam plaćanja u rubljama i juanima. Također, shema plaćanja u rubljama i indijskim rupijama najavljena je za potrebe izvoza ruske nafte u Indiju. Indija je dosad oko tri posto ukupnog uvoza nafte kupovala od Rusije, no nastoji taj postotak povećati, baš kao i Srbija. To je znak da Rusija ima alternative kad je izvoz u pitanju ako Zapad nastavi izolirati zemlju.

Izvoznicima naloženo da odbace dolar

Kako bi podržali rublju, koja je u odnosu na ostale valute ovaj mjesec doživjela oštar pad, ruskim tvrtkama koje posluju s inozemstvom naloženo je da prodaju 80 posto svoje zarade u stranoj valuti i zamijene je za rublje. To će, očekuje se, stabilizirati nacionalnu valutu i ohrabriti više investicija u Rusiji umjesto da ih preseli van.

Zabrana izvoza žitarica kako bi se osigurale domaće zalihe

Rusija je ovog tjedna privremeno zabranila izvoz žitarica u zemlje Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Ograničenja obuhvaćaju pošiljke u postsovjetske države koje dijele slobodnu carinsku zonu s Rusijom. Među njima su Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan. Mjerom se želi održati dobro opskrbljeno domaće tržište hrane i spriječiti skok cijena.

Povećanje kamatnih stopa kako bi se podržala nacionalna valuta

Budući da je gotovo polovica deviznih rezervi zemlje zamrznuta i nedostupna za podršku oslabljenoj rublji, ruska središnja banka hitno je podigla ključnu kamatnu stopu s 9,5 na rekordnih 20 posto godišnje. Ovaj korak je poduzet kako bi se kompenzirali povećani rizici devalvacije i inflacije, ili jednostavno kako bi se pomoglo u održavanju stabilnosti cijena i zaštiti štednje građana od deprecijacije. Regulator je također pokrenuo dodatne mjere za potporu kreditnim institucijama i preporučio bankama da ne naplaćuju kamate i penale na kredite, kao i da dopuste restrukturiranje plaćanja. Ovi potezi stabilizirali su rublju, koja je od četvrtka zabilježila šest uzastopnih dana rasta u odnosu na euro i dolar.

Otplata duga u rubljama kako bi se izbjeglo neizvršenje obveza

Rusija je odobrila dvije isplate vlasnicima obveznica u ukupnom iznosu od 117 milijuna koje u srijedu dospijevaju u američkim dolarima. Novac stiže s državnih računa blokiranih u inozemstvu. Sada je na SAD-u i njihovim saveznicima da odobre prijenos. Ako to ne učine, ruska vlada je naredila da se dug plati u rubljama po službenom tečaju središnje banke u trenutku prijenosa. Institucije sa sjedištem na Zapadu inzistiraju na tome da će Rusija, ako ne plati dug u valuti izdavanja, biti suočena s prvim neispunjenjem obveza u sto godina. Moskva inzistira na tome da Zapad pokušava proizvesti 'umjetno neispunjenje obaveza' budući da zemlja ima novca za plaćanje svojih dugova, samo je tom novcu trenutno zabranjen pristup.

Ciljana podrška građanima

Predsjednik Vladimir Putin nodobrio je u srijedu nove mjere podrške ruskim građanima zbog porasta cijena, nezaposlenosti i problema s opskrbom povezanih sa sankcijama. Potezi će biti usredotočeni na zaštitu obitelji s djecom i starijih građana. Rekao je da će odluka o povećanju minimalne plaće, plaća u javnom sektoru i socijalnih naknada, uključujući mirovine, biti donesena za nekoliko dana.

Financijska potpora poduzetnicima

Ruska vlada odobrila je nacrt plana za potporu malim i srednjim poduzećima. Lokalnim vlastima je naloženo da organizacijama, individualnim poduzetnicima i samozaposlenim građanima osiguraju mjere potpore, uključujući subvencije i kredite.

Izvoznicima savjetovano da se okrenu domaćem tržištu

Predsjednik Putin pozvao je ruske izvoznike da ne smanjuju proizvodnju kao odgovor na sankcije, već da opskrbljuju domaće tržište. To će spriječiti porast cijena unutar zemlje, uključujući benzin, dizel, metale i drugu izvoznu robu, rekao je i dodao da projekti zamjene uvoza nikada nisu bili važniji.

Stranim tvrtkama ponuđeni načini da ostanu u Rusiji

Suočeni s pritiskom sankcija, brojne strane tvrtke ovog su mjeseca najavile svoje privremeno povlačenje iz Rusije, uključujući IKEA, Microsoft, Volkswagen, Apple, Shell, McDonald's, H&M i druge. Izneseni su prijedlozi za nacionalizaciju tih poduzeća kako bi se poslovanje nastavilo. Međutim, u svom obraćanju u srijedu, predsjednik Putin je rekao da će Rusija poštivati ​​privatno vlasništvo stranih tvrtki. Ranije je izrazio podršku još jednoj ideji – uvođenju vanjskog upravljanja, kako bi strane tvrtke mogli voditi partneri u Rusiji. Ministarstvo gospodarstva priprema prijedlog zakona kojim će se regulirati taj postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18