SNAŽAN SKOK

Proizvođačke cijene za domaće tržište u srpnju skočile 31,2 posto, cijena energije čak 89,2 posto

Snažan rast proizvođačkih cijena započeo je prije 17 mjeseci, u ožujku prošle godine kada su povećane 3,5 posto

Ilustracija, trgovina

 Richard B. Levine/Ddp Usa/Profimedia/Richard B. Levine/Ddp Usa/Profimedia

U srpnju su proizvođačke cijene u prosjeku porasle 23,6 posto u odnosu na isti mjesec lani, po neznatno sporijoj stopi nego mjesec ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cijene industrijskih proizvoda u lipnju rasle su rekordnih 24 posto, najviše otkad službena statistika objavljuje te podatke, od 2011. godine. Snažan rast proizvođačkih cijena započeo je prije 17 mjeseci, u ožujku prošle godine kada su povećane 3,5 posto.

Iako godišnja stopa rasta cijena proizvođača upućuje na blago usporavanje, na mjesečnoj razini one su porasle jedan posto. Pritom doprinos energiji nije bio znatan: kada se ona i isključi proizvođačke cijene su na mjesečnoj razini porasle 0,9. To samo potvrđuje sve veće prelijevanje cijena energije na druge sektore.

Ako se gleda samo domaće tržište, odnosno isključi roba koja odlazi u izvoz, proizvođačke cijene u srpnju porasle za 1,8 posto u odnosu na lipanj, dok su na godišnjoj razini skočile čak 31,2 posto. Pritom su najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 89,2 posto. Kada je riječ o prerađivačkoj industriji, koja čini oko 80 posto proizvodnje, cijene su na mjesečnoj razini povećane 1,2 posto, na godišnjoj 17,5 posto.

Osobito snažan skok bilježe prehrambeni proizvodi, koji su u mjesec dana poskupili 2,3 posto, a u godinu dana čak 15 posto. Tako snažan rast proizvođačkih cijena neminovno se prelijeva na konačne cijene za kupce u trgovinama, a u slučaju hrane i bezalkoholnih pića one su u lipnju, primjerice, bile 16,9 posto veće nego godinu ranije. Kako ta kategorija proizvoda čini čak 26 posto hrvatske potrošačkoj košarici, dok je njezin udjel u euro području 16,6 posto, upravo hrana predvodi ubrzanje inflatornih pritisaka.

Od ostalih proizvođačkih cijena, uz djelatnost naftnih derivata koja je u godinu dana poskupila sto posto, po višoj stopi rasta izdvaja se i opskrba električnom energijom, s rastom od 46,6 posto, proizvodnja i prerada papira, 20,8 posto, te prerada drva, 12,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:43