RAZVOJ SPORTSKOG TURIZMA

Projekt koji bi mogao produžiti turističku sezonu: ‘Sportaši iz istočnih zemalja mogu obavljati pripreme u Hrvatskoj‘

Da bi napravili nešto ozbiljnije u tom smislu trebamo izgraditi stotinjak nogometnih igrališta, a sredstva bi se za njihovu gradnju mogla osigurati iz fondova EU, ističe Pirić
Ivica Pirić, Refik Šabanović i kazahstanska delegacija

Nakon završetka dvanaestodnevnog poslovnog puta u kojem je u društvu hrvatskog veleposlanika u Kazahstanu Refika Šabanovića obišao Kazakhstan,Uzbekistan,Tadžikistan i Ukrajinu, a uskoro će obići Kirgistan i Azerbejdžan, predstavnik Ukrajinske gospodarske komore u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH i tvrtke Kazah invest, Ivica Pirić, čeka sastanka s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, kako bi predstavio projekt koji bi mogao produžiti turističku sezonu.

Pripreme sportaša

- Vjerujem da ćemo dobiti termin sastanka kako bi s ministricom Brnjac razgovarali o razvoju sportskog turizma u Hrvatskoj. Radi se o osiguranju uvjeta za pripreme sportaša, u prvom redu nogometnih klubova u Hrvatskoj. Naravno da se u taj projekt mogu uključiti i ostali sportski klubovi. Kao profesionalni nogometaš i sam bio na dosta priprema sa svojim klubovima u Turskoj i Španjolskoj i uvjerio se koliki potencijal ima Hrvatska i što nam nedostaje da bi ga ostvarili. Hrvatska ima već dosta postojeće izgrađene infrastrukture poput turističkih kompleksa koji su u vrijeme zimskih priprema sportaša zatvoreni jer nemaju goste. Nedostaju nam nogometna igrališta u blizini tih kompleksa. Svaki taj kompleks u svojoj blizini treba imati pet nogometnih igrališta. Da bi napravili nešto ozbiljnije u tom smislu trebamo izgraditi stotinjak nogometnih igrališta, a sredstva bi se za njihovu gradnju mogla osigurati iz fondova EU. To nisu stadioni nego nogometna igrališta - ističe Ivica Pirić.

Kao primjer kako se to radi i kako se razvio sportski turizma Pirić navodi tursku Antaliju i Španjolsku.

- Ako bi i mi osigurali takve uvjete, a nedostaju nam samo nogometna igrališta koja mogu koristiti i lokalni klubovi, onda više ne bi zapošljavali sezonske nego stalne radnike. Imali bi sezonu čitavu godinu. Pripreme sportskih klubova traju po nekoliko mjeseci. Sportaše vrlo često prate njihove obitelji, a sportaši su gosti visoke platežne moći, tako da bi od toga koristi imali lokalni poduzetnici, ali i državni proračun. Dolaskom svih tih sportaša otvara se mogućnost i da ovdje imaju vilu,apartman za odmor svoje obitelji. Sve je danas povezano i samo treba volja i dobar plan tako da i rezultat neće izostati. U to sam siguran - pojašnjava Pirić, koji dodaje da dolazak klubova iz ovih zemalja na pripreme u Hrvatsku (a klubovi imaju ljetne i zimske pripreme), ne bi trebao biti problem organizirati te da je on spreman odraditi sa svojim timom ljudi.

- Počinje se na ovakav način, a kada se pozicionirate kao destinacija za pripreme sportaša onda vas klubovi samo odabiru. Već mi imamo potvrde nogometnih saveza ovih zemlja kako bi njihovi klubovi obavljali pripreme u Hrvatskoj - napominje Pirić.

Jačanje gospodarske suradnje

Obilazak ovih zemalja Pirić je iskoristio za sastanke s predstavnicima Vlada uključujući i predsjednike Vlada nekih država, predstavnicima tamošnjih gospodarskih komora i istaknutijim poduzetnicima iz tih zemalja, kako bi se unaprijedila gospodarska suradnja.

Pirić otkriva da je suradnja dogovorena u segmentu poljoprivrede i prehrambene industrije, IT sektora, graditeljstva, turizma i sporta i brodogradnje. Osim toga razgovarano je i mogućnosti investicija u oba smjera.

- Osim planiranih gospodarskih foruma hrvatskih i tvrtki iz ovih zemalja uskoro ćemo napraviti prezentaciju hrvatske prehrambene industrije - otkriva Pirić.

Pirić ističe kako su ovo velike zemlje s velikim potencijalom i ogromnim prirodnim bogatstvom koje donedavno nisu uopće poznavale mogućnost hrvatskog gospodarstva.

- Otvorili smo ta tržišta za dio naših tvrtki. Uz podršku ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova vidimo ogromnu priliku za razvoj poslovnih odnosa u oba smjera - i kroz izvoz i kroz investicije. Potrebno je još više raditi na promociji Hrvatske kao zemlje velikog potencijala za investicije i za dolazak turista te promociju hrvatskog gospodarstva. Kako se to radi u ovim zemljama - imamo primjere kako to radi Francuska i Njemačka. I mi imamo opipljive rezultate unazad nekoliko godina u ovim zemljama gdje naše gospodarstvo nije bilo uopće prisutno. Moram istaknuti našeg veleposlanika Šabanovića koji je profesionalan i radišan diplomat. Način na koji on radi može biti primjer svima - ističe Pirić, koji je otkrio kako se radi i na pronalasku počasnih konzula ovih zemalja i predstavnika njihovih gospodarskih komora u Hrvatskoj, a od njih je zatražen prijedlog istaknutijih poduzetnika kako bi i Hrvatska imala počasne konzule u tim zemljama.

Projekt u Vukovaru

Ivica Pirić se u Ukrajini sastao sa tamošnjim istaknutim gospodarstvenicima kao što je Maksim Timchenko, glavni direktor DTEKa, s predsjednikom uprave Metinvesta Yuriy Ryzhenkoviem te s vlasnikom kompanije FavBet Andrejom Matjuhom, koji već zapošljava 500 radnika u Hrvatskoj i koji razvija veliki projekt u Vukovaru. Pirić kaže da INA može raditi odlične poslove u ovim zemljama koje su bogate naftom i plinom.

- Postoje zainteresirani poduzetnici koji mogu biti partneri INE u ovim zemljama . Razgovarali smo i s njima. INA ima velika iskustva koja može primijeniti u ovim zemljama - kaže Pirić koji napominje da je za jači izlazak INE na ova tržišta svakako dobra vijest što Vlada RH namjerava otkupiti dionice MOL-a. Tada bi INA, kaže Pirić, mogla samostalno donositi odluke.

Govoreći o projektu u Vukovaru, Andrej Matjuha je izjavio da je održao više sastanaka s državnim tajnikom u ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom i počasnim ukrajinskim konzulom Ivicom Pirićem i u Vukovaru i u ministarstvu poljoprivrede.

- Očekujem od gradonačelnika Ivana Penave da riješi problem oko zemljišta što je u ovom trenutku jedina zapreka realizaciji moje velike investicije u Vukovaru. Osobno sam spreman doći u roku nekoliko dana na sastanak kako bi taj projekt nastavili jer su sredstva za njegovu realizaciju osigurana. Čekamo na potez vukovarske gradske uprave kako bi krenuli sa realizacijom projekt. Ne bih se složio s izjavom gradonačelnikom Vukovara da od projekta neće biti ništa. Mi smo sve osigurali s naše strane a na njemu i njegovim suradnicima je da osiguraju zemljište. Što se nas tiče mi smo odmah spremni krenuti sa realizacijom - izjavio je Andrej Matjuha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:53