Kumrovec

Propao pokušaj prodaje zgrade? Kinezi nisu uplatili novac za kupnju bivše Političke škole

Cjelokupni iznos kineska tvrtka je trebala platiti do 25. rujna lani, a Vlada im je produljila rok do 31. 12.
Bivša Politička škola u Kumrovcu
 Boris Kovačev / CROPIX

“Trgovačko društvo Zhongya nekretnine d.o.o. do 31. prosinca 2019. godine nije uplatilo preostali dio sredstava za kupnju hotela Zagorje odnosno Političke škole u Kumrovcu”, stoji u odgovoru Ministarstva državne imovine Jutarnjem listu na upit o sudbini natječaja za prodaju te nekretnine.

Iz odgovora Ministarstva jasno je da je za njih pokušaj prodaje kumrovačke nekretnine kineskim ulagačima propao.

Investitori

“Ministarstvo državne imovine zadržat će jamčevinu u iznosu od 598.000,00 kuna. S obzirom da je procijenjena vrijednost navedene nekretnine viša od 7,5 milijuna kuna, odluku o daljnjem raspolaganju nekretninom donijet će Vlada Republike Hrvatske na jednoj od sljedećih sjednica”, stoji dalje u odgovoru.

Nakon ovakvog odgovora iz Ministarstva, nazvali smo načelnika Općine Kumrovec Roberta Šplajta i pitali ga li je li ovaj propali posao veliki udarac za općinu? “Nije nikakav udarac. Mislim da će se riješiti”, odgovorio nam je kratko. Desetak minuta kasnije nazvao je on nas. “Do kraja sljedećeg tjedna sve će biti riješeno i novac će biti uplaćen. Samo malo strpljenja treba. Slobodno to napišite”, kazao nam je Šplajt.

Prema njegovim riječima, garancija da će kineski investitori ipak platiti zgradu bivše Političke škole je činjenica da su kupili zemlju oko škole. “Kupili su zemlju i platili 1,1 milijun kuna. Pa ne bi to učinili da ne misle kupiti i zgradu škole”, uvjeren je načelnik Općine Kumrovec.

Zemljište

Tvrtka Zhongya nekretnine u svibnju prošle godine jedina je dala ponudu na natječaj za kupnju ove nekretnine.

Na natječaju je ponudila gotovo 14,1 milijun kuna, oko dva milijuna kuna više od traženog iznosa na natječaju. Cjelokupni iznos tvrtka je trebala platiti do 25. rujna prošle godine.

No, prije isteka tog roka od Vlade su zatražili produženje roka do 11. studenoga. Jiang Yu, predstavnica ove kompanije u Hrvatskoj koja je u međuvremenu postala medijska zvijezda, tvrdila je da je došlo do realnih problema u dinamici isplata jer su u Hong Kongu uveli restrikcije zbog trgovinskog rata sa SAD-om i zbog političke situacije u toj kineskoj posebnoj upravnoj regiji. Javno je obećala da će kupoprodajni iznos za Hotel Zagorje biti isplaćen do sredine studenoga, u zakonski produženom roku.

No, umjesto uplate, Vladi je stigao novi zahtjev za produženje roka za uplatu obećane svote. Ponovno je razlog isti - nemiri u Hong Kongu, zbog čega je otežan transfer novca.

Vlada je još jednom Kinezima izašla ususret i dala novi, konačni rok za uplatu - 31. 12. 2019. uz obrazloženje da je rok produžen kako bi se realizirao taj poslovni poduhvat s obzirom na to da je kineska ponuda bila jedina na natječaju.

I novci su konačno uplaćeni, ali ne za zgradu škole nego za zemljište oko nje koje uopće nije bilo predmet natječaja.

Jamčevina

Naime, u prvoj polovici porošlog mjeseca tvrtka Zhongya nekretnine platila je 1,1 milijun kuna za 27.000 četvornih metara građevinskdog zemljišta koje se nalazi u blizini zgrade Političke škole.

Kako novac za školu do 31. prosinca nije uplaćen, Ministarstvo državne imovine postupilo je na jedini mogući način i donijelo odluku o zadržavanju uplaćene jamčevine te je obavijestilo Vladu da posao nije realiziran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:39