APLIKACIJA CROCOT

Prva dobitnica Digi nagrade: Filipa Burul već se zaposlila i upisala doktorski studij

Razvoj i primjena aplikacije mi je cilj i san, ističe nekadašnja studentica Agronomije...

Filipa Burul, autorica aplikacije za prepoznavanje korova

 Davor Pongračić/Cropix

Još tjedan dana preostalo je za prijavu na natječaj "Student DIGI Award" kojim Jutarnji list treću godinu nagrađuje mlade inovatore, učenike i studente. Pojedinačne ili timske projekte kandidati mogu prijaviti do 28. ožujka u 23.59 sati, a do konačne odluke stručnog žirija i objave ovogodišnjih pobjednika u svibnju provjerili smo kako su se razvijale karijere naših prethodnih dobitnica i dobitnika.

Prva dobitnica "Student DIGI Awarda" na natječaju iz ožujka 2020. bila je studentica zagrebačkog Agronomskog fakulteta Filipa Burul. Rad mlade Kaštelanke – aplikaciju CroCot – žiri je proglasio najboljim u konkurenciji 60-ak projekata, čime je Filipa osvojila 30 tisuća kuna. Osmislila je, naime, aplikaciju kojom bi poljoprivrednici, putem pametnih telefona, mogli raspoznavati vrstu korova u svojim usjevima te dobiti podatak kojim ga herbicidom suzbiti. Filipa je novac o osvojene nagrade planirala utrošiti na daljnji razvoj aplikacije. Iako ju je u pandemija usporila u planu, u znanstvenoj je karijeri postizala rezultate, a aplikacija Filipi i dalje ostaje san od kojega, kaže, sigurno neće odustati.

Usporila je pandemija

- Razvoj aplikacije je u velikoj mjeri usporila pandemija i lockdown koji je stupio na snagu nedugo nakon nagrade Jutarnjeg lista. U tom vremenu vratila sam se kući u Kaštela te nisam bila u mogućnosti provoditi potrebne aktivnosti za daljnji razvoj aplikacije. Tada sam bila fokusirana na pisanje diplomskog rada, ali i rada "Simulirani biotest za utvrđivanje osjetljivosti graška na rezidue mezotriona". Navedeni rad sam pod mentorstvom dr. sc. Ane Pintar prijavila na natječaj za dodjelu Rektorove nagrade, koju sam naposljetku i dobila - kaže nam Filipa.

Vrijeme za istraživanje

Trenutno je zaokupljena novim okolnostima – znanstvenim radom te brojnim i zahtjevnim obvezama na doktorskom studiju. Diplomirala je, naime, na Agronomskom fakultetu prošle godine u lipnju, što je značilo i kraj njezine apsolventske godine koju je upisala kako bi dobila još vremena za istraživanja.

- Tema mog diplomskog rada "Osjetljivost graška na simulirane rezidue mezotriona u tlima različitih fizikalno-kemijskih svojstava" izrađena je na Zavodu za herbologiju, gdje sam zajedno s izv. prof. dr. sc. Klarom Barić i dr. sc. Anom Pintar provela istraživanje. Za sam diplomski rad bavila sam se problematikom rezidua, odnosno ostataka herbicida u tlu, do kojeg, među ostalim, dolazi zbog iracionalne i nepravilne primjene herbicida - objašnjava Filipa.

image

Filipa Burul

Davor Pongračić/Cropix

Nedugo nakon što je diplomirala, zahvaljujući postignućima tijekom studiranja na Agronomskom fakultetu – a tu joj, smije se, nije odmogla niti pobjeda na DIGI Awardu, Filipa se zaposlila na Zavodu za primijenjene znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Zaposlena je u sklopu natječaja Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) "Program razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti". Paralelno je upisala poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti na Agronomskom fakultetu. Za svoj doktorski rad provodi istraživanja novih metoda u suzbijanju štetnika masline primjenom biljnih hlapivih tvari, u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta dr. sc. Elde Vitanović "LoveFly".

– Riječ je o jako zanimljivom i obećavajućem projektu, koji bi mogao rezultirati velikim doprinosom u zaštiti bilja Hrvatske, ali i svijeta. Trenutno se zaštita bilja nalazi u novom razdoblju, razdoblju racionalnije i smanjene primjene pesticida, tako da se sve više projekata i istraživanja bavi tom problematikom. Takva je bila i moja ideja za aplikaciju CroCot. Osim prepoznavanja korova, aplikacija je trebala omogućiti i dobivanje odgovora za pravilan odabir herbicida provođenjem povezivanja aplikacije s digitaliziranim znanjem o poznavanju herbicida i morfologije korova - kaže Filipa Burul.

Razvoj i primjena

Zanimljivo je da su je s njezinog fakulteta, povodom osvojene nagrade Jutarnjeg lista, pozvali da održi predavanje o važnosti pravovremenog i pravilnog suzbijanja korova. Predavanje je održano 18. svibnja 2020., na međunarodni Dan očaranosti biljkama. (Predavanje je dostupno na poveznici: Filipa Burul - Kako nadmudriti korove?).

Filipa se nada da će se u skorije vrijeme posvetiti razvoju i primjeni pobjedničke aplikacije. Da bi aplikacija funkcionirala, potrebno je prvo napuniti bazu podataka fotografijama svih vrsta korova koji se kod nas javljaju.

Međutim, herbologija, a posebno korovi, jako je široko područje i za to treba dosta vremena. Nakon što popuni bazu, poljoprivrednici bi kamerom na mobitelu mogli uslikati korov u ranoj fazi razvoja, a sustav ga, na temelju prikupljene baze fotografija, a onda analizom slike, odnosno boje, dužine i širine listova i ostalih morfoloških svojstava biljke, prepoznaje i predlaže kojim ga herbicidom najefikasnije suzbiti i u kojoj količini.

Rješenje je to, kaže Filipa, koje stvara ekonomsku i ekološku korist jer bi se u nekim slučajevima mogla koristiti tek polovica trenutačno propisane doze herbicida.

- Razvoj i primjena aplikacije mi je važan cilj i san. Jednom kad završi razdoblje studiranja zaista je teško pronaći vremena i posvetiti se takvim stvarima, zato zaista pozdravljam provođenje natječaja kao što je DigiAward, zbog ohrabrenja i usmjeravanja koje možemo njime dobiti – da iskoristimo razdoblje školovanja i digitalizacije najbolje što možemo te da upijamo znanja koje nam naši profesori pružaju. Jer ideje nas "malih" učenika i studenata mogu pomoći spasiti svijet - uvjerena je Filipa.

Dodjela nagrada na velikoj svečanosti krajem svibnja

Odluka žirija o ovogodišnjim pobjednicima očekuje se početkom svibnja, a krajem svibnja, u sklopu dodjele nagrada, održat će se digitalna konferencija.

U uži krug izbora ući će deset najboljih radova koje ćemo predstaviti u tiskanom i web izdanju Jutarnjeg lista. Predstavnik najboljeg projekta dobit će mogućnost sudjelovanja na završnoj konferenciji 24. svibnja.

Na natječaju su prihvatljiva sva inovativna rješenja, a glavna preporučena područja za prijavu ovogodišnjih projekata su: digitalne transformacije, robotika, "smart city" i "smart villages" rješenja, primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije. Ostala preporučena područja uključuju: zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bioekonomija, moderno obrazovanje, turizam te edukacija.

Pobjednici lanjskog izbora za najbolje mlade inovatore bili su učenici Srednje škole Josipa Slavenskog iz Čakovca, Karlo Kolac i Dorian Mikulan. I ove godine izbor se provodi uz potporu eurozastupnika Valtera Flege.

image

Digi Awards

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:33