GTE Velika Ciglana

Prva hrvatska geotermalna elektrana ušla u sustav poticaja

Geotermalna elektrana puštena je u pogon krajem prosinca 2018., snage je 17,5 MW, nalazi se pokraj Bjelovara i iskorištava geotermalni potencijal bjelovarske poddepresije koji je otkriven još 1980., tijekom istraživanja nafte.
GTE Velika Ciglana
 Hrastović Inženjering d.o.o.

Na najnovijem popisu povlaštenih proizvođača s kojima je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) sklopio ugovore o otkupu električne energije i čija su postrojenja u sustavu poticaja, od 1. ožujka 2019., nalazi se i GTE Velika Ciglena, piše energetika-net.

Riječ je o prvoj hrvatskoj geotermalnoj elektrani koja je u pogon puštena potkraj prosinca 2018. Elektrana snage 17,5 MW nalazi se pokraj Bjelovara i iskorištava geotermalni potencijal bjelovarske poddepresije koji je otkriven još 1980., tijekom istraživanja nafte.

Istodobno, ukupna snaga povlaštenih potrošača električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, koji se nalaze na tom popisu, dosegnula je 840,863 MW i takvih je postrojenja 1338. Od tog broja, najveću ukupnu snagu imaju vjetroelektrane i ona iznosi 555,8 MW, dok je takvih postrojenja 21, pri čemu valja napomenuti da su do sada dvije vjetroelektrane već izašle iz sustava poticaja (VE Ravna na Pagu i VE Trtar-Krtolin pokraj Šibenika). S druge strane, najveći broj postrojenja koja su povlašteni proizvođači su sunčane elektrane kojih ima 1229, no njihova je ukupna snaga tek 52,43 MW, što je i do 10 puta manje od snage takvih postrojenja u susjednoj Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:20