Vjetroelektrana Ljubač

Prvi Petrolov projekt proizvodnje električne energije koji će se provesti bez financijske potpore

Sastoji se od devet vjetroagregata koji će na godišnjoj razini proizvoditi oko 96 GWh električne energije i osiguravati zelenu energiju za čak 20 tisuća prosječnih kućanstava
Ljubač VE

Prva Petrolova vjetroelektrana u Hrvatskoj počinje dobivati svoje obrise. Nalazi se u mjestu Ljubač, u blizini Knina, a sastoji se od devet vjetroagregata koji će na godišnjoj razini proizvoditi oko 96 GWh električne energije i osiguravati zelenu energiju za čak 20 tisuća prosječnih kućanstava. Puštanje u rad vjetroelektrane predviđeno je u travnju iduće godine, a riječ je o prvom Petrolovom projektu na području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije koji će biti realiziran bez financijske potpore ili subvencije.

Globalne trendove koji potiču proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije prepoznalo je i društvo Petrol koje želi pridonijeti smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova i zajedničkom društvenom cilju prelaska u niskougljično društvo. Kako bi ostvarili navedeno, društvo Petrol intenzivno razvija i ulaže u proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana te malih hidroelektrana.

- Odluka Petrola je da postane suvremeno energetsko društvo. Zbog toga posebno strateško mjesto ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj grupe Petrol - poručio je u priopćenju mag. Jože Bajuk, član uprave Petrola, odgovoran za područje Energija i rješenja.

image
Ljubač VE

Svjesni činjenice da će vjetar do 2030. godine postati glavni izvor za proizvodnju električne energije u Europi, društvo Petrol počelo je planirati i graditi vjetroparkove te njima upravljati na lokacijama na kojima je moguće ekonomski učinkovito i prihvatljivo za okoliš iskoristiti potencijal vjetra. Tako su potkraj 2019. godine s društvom Nordex potpisali ugovor o gradnji vjetroelektrane Ljubač u Hrvatskoj, kapaciteta 30 MW.

Očekivana godišnja proizvodnja energije devet vjetrenjača jest 96 GWh, što je dovoljno za 20 tisuća prosječnih kućanstava.

- Projekt Ljubač prvi je Petrolov projekt na području proizvodnje električne energije korištenjem energije vjetra koji će biti proveden bez financijske potpore ili subvencije. Time će održiva i čista električna energija biti dostupna našim korisnicima bez opterećivanja proračuna države i samih krajnjih korisnika električne energije - objasnio je mag. Suvad Bajrić, direktor proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Petrolu. Iako je jedan od većih izazova projekta bio u tijeku pandemije pravodobno uskladiti sve postupke u regiji, Bajrić ističe kako im je uz izvrsnu partnersku suradnju to ipak uspjelo. Građevinski radovi počeli su u proljeće ove godine, a pokretanje vjetroelektrane predviđeno je za početak travnja 2021. godine.

Imajući na umu povećanu potrebu za energijom, ali i zahtjeve glede zaštite okoliša zbog klimatskih promjena, društvo Petrol ne planira stati samo na ovom projektu.

- U Grupi Petrol razvijeno je ili se razvija 200 MW projekata proizvodnje električne energije korištenjem energije vjetra i sunca. Nakon realizacije tih projekata bit će osigurana čista energija za još dodatnih 100 tisuća kućanstava s prosječnom potrošnjom - zaključio je u priopćenju Bajrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:06