SVE IH JE VIŠE

Prvi put u Hrvatskoj broj stranih radnika preći će 10 posto! Ove godine moglo bi ih biti i 180 tisuća

Za usporedbu, lani je izdano preko 124 tisuća takvih dozvola

Strani državljani koji rade u Hrvatskoj

 Damjan Tadic/Cropix

Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić, na Okruglom stolu "Zapošljavanje stranih radnika – uvjeti, procedure i novosti" u organizaciji HGK – Komore Zagreb, najavio je kako ove godine očekuju da će biti izdano najmanje 160 tisuća dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj, što je oko 10 posto zaposlenih u Hrvatskoj, a vjerojatno je da taj broj dosegne i 180 tisuća.

Katić je kazao kako očekuje rast izdanih dozvola za boravak i rad od 50 posto u odnosu na lani, kada ih je izdano preko 124 tisuće.

Radi se i na izmjeni Zakona o strancima kojima bi, među ostalim, radne dozvole mogle biti izdavane na tri godine, a ne tek godinu dana kao dosad, no te izmjene će vjerojatno biti na snazi tek najesen s obrzirom na to da prijedlog tek treba doći pred Vladu.

Inače, cilj ovog okruglog stola bio je upoznati tvrtke s uvjetima i postupcima zapošljavanja državljana trećih zemalja definiranih Zakonom o strancima kao i planiranim izmjenama i dopunama Zakona u 2023. godini. Gospodarstvenici su govorili o svojim iskustvima iz prakse, a cilj tijekom rasprave bio je artikulirati probleme i potrebe poslodavaca i ukazati na moguća poboljšanja i rješenja.

Govornici su eminentni stručnjaci, dužnosnici i gospodarstvenici: Josip Zaher, predsjednik HGK-Komore Zagreb; Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova; Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Dragutin Kamenski, prokurist, Kamgrad; Josipa Jutt Ferlan, direktorica, Zagreb City Hotels; Branimir Legac, direktor, Feroimpex.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:36