Velika prekretnica

Prvi put u SAD-u odobrena proizvodnja i prodaja laboratorijski uzgojene piletine

Svijet gleda na američki sustav odobravanja sigurnosti takve hrane, a vjerujem da će ga sada slijediti mnoge vlade - smatra Bruce Friedrich, predsjednik Good Food Instituta

Laboratorijski uzgojena piletina

 Getty Images/iStockphoto

Američko ministarstvo poljoprivrede prvi put je odobrilo proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojenog mesa. Takvo meso nastaje tako da od životinja uzimaju stanice koje se u laboratoriju hrane aminokiselinama, vitaminima i mineralima kako bi se nastavile razmnožavati u spremnicima koji se nazivaju kultivatori. Tako se dobiva proizvod sličan mljevenom mesu koje se zatim oblikuje u pljeskavice ili kobasice.

Iako će do prodaje takvog mesa u dućanima zasigurno proći godine, ova je odluka prekretnica jer nudi opciju onima koji žele jesti meso, ali žale što zbog toga moraju stradati životinje. Bio bi to do sada nezamisliva varijanta između mesoždera i vegetarijanaca. Budući da je mesna industrija ujedno i jedan od velikih zagađivača okoliša, ovaj novi tip mesa mogao bit će i bolji za okoliš.

- Ovo odobrenje će iz temelja promijeniti način na koji meso dolazi na naš stol. To je veliki korak naprijed prema održivoj budućnosti koja čuva izbor i život - rekla je dr. Uma Valeti, izvršna direktorica i osnivačica Upside Foodsa, kalifornijske tvrtke koja se bavi laboratorijskim uzgojem mesa.

Ovom odlukom SAD je postao druga zemlja na svijetu, nakon Singapura, koje je odobrila proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojenog mesa.

- Ovo je kritični korak za industriju. Svijet gleda na američki sustav odobravanja sigurnosti takve hrane, a vjerujem da će ga sada slijediti mnoge vlade - smatra Bruce Friedrich, predsjednik Good Food Instituta, neprofitne organizacije usmjerene na stanično i biljno meso.

image

Kultivirano meso (ilustracija)

Z Jan/Panthermedia/Profimedia

Vrijednost industrije usredotočene na ovaj tip mesa je 2022. godine procijenjena na oko 247 milijuna dolara, a konzultantska tvrtka McKinsey & Company predviđa da bi do 2030. mogla narasti na 25 milijardi dolara.

Upside Foods i Good Meat će svoju laboratorijski proizvedenu piletinu američkim potrošačima ponuditi kroz partnerske restorane Upside Foods u Baru Crenn u San Franciscu i Good Meat na još nepoznatoj lokaciji u Washingtonu kojom će upravljati kuhar José Andrés. Tamo će građane ujedno informirati o ovom novitetu i prikupiti njihove povratne informacije. Nakon tog početnog, "probnog" razdoblja obje tvrtke planiraju povećanje proizvodnje piletine i širenje na drugu vrstu mesa - govedinu s većim udjelom masnoće i složenim okusom.

Iako pobornici laboratorijski uzgojenog mesa naglašavaju kako je ono bolje za okoliš, zdravstveno sigurnije i nemjerljivo humanije prema životinjama, dio ljudi skeptičan je sigurnosnih rizika koji takva hrana donosi i zbog same ideje da im na stol dolazi laboratorijska tvorevina. Osim toga, mnogi stočari i poljoprivredne grupe negoduju zbog mogućih posljedica na njihovo poslovanje ako kultivirano meso s godinama postane mainstream. Stručnjaci su uvjereni kako će, jednom kad se nađe na policama, laboratorijski stvorene kobasice i pljeskavice biti skuplje u odnosu na obične, no da to neće previše utjecati na njegovu kupnju.

Služba za sigurnost hrane i inspekciju, agencija američkog Ministarstva poljoprivrede zadužena za inspekciju uvjeta u pogonima za preradu, još uvijek izrađuje propise o tome kako bi prehrambeni proizvodi dobiveni iz životinjskih stanica trebali biti označeni. Za sada će dvije kalifornijske tvrtke svoje proizvode zvati "piletina uzgojena u stanicama", što je oznaka koju je agencija odobrila prošli tjedan, piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:11