Ironija sudbine

Radnicima Uljanika d.d. isplaćena puna plaća za siječanj, ostali dobili samo za listopad

Gainniju Rossandi, predsjedniku uprave, plaća je isplaćena i za siječanj, nakon čega je otišao iz tvrtke
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ironijom sudbine, radnici i uprava Uljanika d.d., krovnog, vlasničkog i upravljačkog društva Uljanik grupe, dobili su tri do četiri plaće više od zaposlenika u ostalih devet poduzeća. Prema pisanju Glasa Istre, naime, za 24 zaposlenika Uljanika d.d. isplaćene su pune plaće za siječanj dok je većini radnika iz ostalih devet kompanija, isplaćena puna plaća za rujan i možda listopad.

Tako su plaće za prosinac 2018., navodno, isplaćene i Marinku Grbiću i Veljku Grbcu, članovima uprave koji su s krajem 2018. išli u mirovinu, dok je Gainniju Rossandi, predsjedniku uprave, plaća isplaćena i za siječanj, nakon čega je otišao iz tvrtke. Njih trojica su, podsjetimo, osumnjičena za zlouporabu u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru i nedavno su izašli iz pritvora. Radnicima Uljanika d.d. plaže su isplaćivane temeljem prihoda na ime i račun upravljačke tvrtke koncerna, te na osnovu oslobađanja nekih depozita, no Emil Bulić, zadnji predsjednik uprave Uljanika d.d. prije odlaska u stečaj je, sukladno istim informacijama naknadno prekinuo s takvom praksom.

Prema tim informacijama Bulić bi novac koji bi naknadno sjeo na račun usmjerio na isplatu plaća drugim radnicima koji su ovršavali Uljanikove kompanije na temelju ZPN obrasca (zahtjeva za prisilnu naplatu plaća preko Fine) za prethodne plaće. Kako sada stvari stoje, zaposlenici Uljanika d.d. bi u stečajnom postupku mogli biti u potpunosti isplaćeni, jer u stečajnu masu ulaze tri nedovršena broda, a oni su prvi u naplatnom redu.

Većina ostalih radnika Uljanik grupe će, sukladno zakonu, u stečaju dobiti tri minimalne plaće. Naravno, postoji mogućnost da neka od tvrtki nastavi funkcionirati i poslovati u stečaju, pa će im se onda isplaćivati nove plaće sukladno poslovanju. Na koncu, valja kazati kako je jedanestoj tvrtki Uljanik grupe, Uljanik standardu, isplaćena plaća i za travanj, jer su oni imali koliko-toliko stabilne prihode u prethodnom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:04