Zelena investicija

Rasco završava instalaciju svoje druge sunčane elektrane

Rasco, solar

Tvornica komunalne opreme Rasco završava instalaciju sunčane fotonaponske elektrane snage 324 kWh na krovu proizvodne hale u Kalinovcu. To je, kako je priopćeno iz te tvrtke, druga fotonaponska elektrana u koju su investirali u posljednjih pet godina i zahvaljujući tome sad će 70 posto svojih potreba za električnom energijom namirivati iz održive energije sunca.

Projekt naziva "Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti", vrijedan 800 tisuća eura, prijavljen je za sufinanciranje sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj 2021. te je ostvareno pravo na bespovratnu potporu u iznosu od 379 tisuća eura.

U hladnijem dijelu godine, uštedi energije, konkretno smanjenju potrošnje zemnog plina, pridonosit će novoinstalirani sustav rekuperacije otpadne topline. Toplina koja nastaje kao nusprodukt rada kompresora postrojenja za površinsku zaštitu bit će korištena za grijanje radnog prostora uz pomoć novog sustava.

- Tijekom proteklog desetljeća, svaka investicija u rast i razvoj Rascoa bila je popraćena mjerama usmjerenim na postizanje pozitivnih učinaka na okoliš, osobito kroz poboljšanje energetske učinkovitosti. Proaktivan stav u zaštiti okoliša naša je konkurentna prednosti - istaknuo je Ivan Franičević, predsjednik Uprave kompanije Rasco.

Također, Rasco je uložio znatna sredstva u nabavu nekoliko novih, ekološki prihvatljivijih strojeva za obradu metala. Novi strojevi su energetski učinkovitiji i zamijenili su starije modele. Osim toga, nabavljen je i električni viličar koji je zamijenio stari viličar s pogonom na ukapljeni naftni plin. Ta je odluka u skladu s politikom kompanije koja se temelji na kontinuiranoj modernizaciji proizvodnog procesa i promicanju održivosti, ističu u Rascu.

Projekt koji se bliži kraju rezultirat će ukupnom godišnjom uštedom od 566.205 kWh isporučene energije. Od toga, nova sunčana elektrana godišnje će proizvesti 446.287 kWh obnovljive energije, zamjenjujući tradicionalne izvore energije, a preostalih 119.918 kWh uštede će se postići kroz mjere energetske učinkovitosti.

Sveukupno, očekuje se smanjenje emisije CO2 za 172 tone godišnje, čime će Rasco dati svoj doprinos očuvanju okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:27