USPJEŠNA REALIZACIJA

Rastući intenzitet zelene energetske tranzicije u Europi prilika je za Končar i cjelokupnu domaću industriju

Usprkos brojnim globalnim nestabilnostima, zelena energetska tranzicija u posljednjih je nekoliko godina tek uhvatila svoj puni zamah

Sunčana elektrana Donja Dubrava koju je Končar izgradio za HEP

Ovaj društveno-gospodarski trend, najosjetniji je upravo na području Europske unije, koja je beskompromisno odlučna u svojim ciljevima za postizanje ugljične neutralnosti. Posljedično, rastuću potražnju europskog tržišta maksimalno je iskoristio KONČAR, koji se u proteklom razdoblju snažno nametnuo kao jedan od najrelevantnijih europskih proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja u segmentu elektroenergetike, tračničkog prijevoza, digitalnih rješenja i obnovljivih izvora energije. KONČAR je, prepoznat po rješenjima prema posebnim zahtjevima kupaca, osigurao visoku konkurentnost na zahtjevnom europskom tržištu te nizom iskoraka etablirao svoje kompetencije i ugled hrvatske industrije na karti Europe.

Konkurentnost utemeljena na brojkama

Neprekidno jačanje svog položaja u europskoj eliti najbolje potvrđuju brojke. Nakon rekordne 2021. i 2022. godine, u prvih devet mjeseci 2023. KONČAR je ostvario rezultate koji ukazuju i na treću uzastopnu rekordnu godinu. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 601,1 milijun eura, što je za 128,2 milijuna eura više u odnosu na usporedno razdoblje iz prethodne godine. Ključan detalj pritom leži u činjenici da čak 67% u navedenom iznosu zauzimaju prihodi od izvoza koji su porasli za 34%. Štoviše, najveće povećanje prihoda KONČAR bilježi na tržištu Europske unije gdje je izvoz povećan za 60,1 milijun eura te u trećem kvartalu 2023. iznosi 283,5 milijuna eura i zauzima 70,2% u ukupno ostvarenom izvozu. Ipak, temeljni stup za nadolazeće razdoblje predstavlja stanje otvorenih narudžbi, backlog, koje je KONČAR povećao za 45% na rekordnih 1.412,7 milijuna eura, time zaključivši 15. uzastopni kvartal u kojem je ostvaren rast prihoda i profita.

image

Animacija novo zagrebačkog tramvaja

Uspješne realizacije na najzahtjevnijim tržištima

Svi poslovni segmenti Grupe KONČAR ostvarili su rast prihoda i dobiti u protekloj godini, a posebno se ističe poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije. U tom području KONČAR održava status regionalnog lidera relevantnog europskog proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini čitave Europske unije. Primjerice, u protekloj je godini KONČAR ostvario je dva ključna strateška ugovora za Svenska Kraftnät (SVK), švedskog operatora prijenosnog sustava. U sklopu suradnje KONČAR je angažiran na složenim projektima proširenje 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma. Dva jednako važna ugovora ostvarena su s austrijsku elektroprivredu VERBUND, a na raspisanom natječaju KONČAR je odabran za sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici. U suradnji sa svojim kupcima i partnerima KONČAR razvija i primjenjuje ekološka i održiva rješenja u proizvodnji transformatora. Primjer je isporuka prvog srednje energetskog transformatora s ugrađenim transformatorskim limom proizvedenim iz materijala Bluemint - visokokvalitetnog transformatorskog lima u čijoj je proizvodnji smanjen udio CO2 za čak 50 posto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

image

Končar D-ST Bluemint transformator

Domaće reference kao preduvjet za izvoznu konkurentnost

Ostvareni su i važni iskoraci u segmentu obnovljivih izvora energije – i to upravo na domaćem terenu. Samo u posljednje tri godine KONČAR je u Hrvatskoj izgradio četiri sunčane elektrane ukupne instalirane snage 30 MW. U izgradnji su i SE Črnkovci u Slavoniji te najveća sunčana elektrana u portfelju HEP-a SE Dugopolje, instalirane snage 13,5 MW. Važne reference postignute su i u segmentu tračničkog prijevoza zahvaljujući dvama ugovorima za isporuku novih električnih tramvaja za oba hrvatska grada s tramvajskim prijevozom – Zagreb i Osijek.

Ovi projekti izboreni na međunarodnim natječajima od posebne su vrijednosti za cjelokupnu domaću industriju. Ugledna certifikacijska kuća TÜV NORD Adriatic KONČARU je krajem studenoga dodijelila certifikat o usklađenosti s najnovijim međunarodnim standardima za kibernetičku sigurnost u sustavima upravljanja kritičnom infrastrukturom. Time je KONČAREV PROZA Station postao prvo SCADA rješenje na svijetu usklađeno s međunarodnim standardom za kibernetičku sigurnost IEC 62351.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:53