IZLAZE NA BURZU

Reddit ide na burzu, njihovim najvjernijim korisnicima već stigle primamljive pounde. Oni nisu oduševljeni

U svojoj gotovo dvadesetogodišnjoj povijesti društvena mreža nije ostvarila dobit, ali joj se gubici smanjuju

Ilustracija

 Jochen Tack/Alamy/Profimedia

Reddit će dijelu svojih korisnika dati priliku da postanu dioničari kada ove godine izađe na burzu. Riječ je o, kako su ga nazvali, “programu izravnih dionica”. Odabrani korisnici te društvene mreže prošlog su tjedna počeli dobivati e-poštu u kojoj ih obavještavaju o mogućnosti za kupnju dionica, što je obično rezervirano uglavnom za institucionalne ulagače, piše CNN.

Koji će se korisnici naći na popisu potencijalnih dioničara odlučuje se po dva kriterija. Prvi je njihova aktivnost kao moderatora na subredditima. Drugi je njihova “karma”, odnosno brojka koja označava korisnikov doprinos i ugled među ostalim korisnicima na stranici. Redditori koji ne prime jednu od tih e-poruka s pozivnicom moći će se predregistrirati za kupnju dionica u IPO-u između 1. i 5. ožujka. Ako se kapacitet u programu popuni prije 5. ožujka, Reddit će otvoriti listu čekanja za program. Program će biti dostupan odraslim korisnicima Reddita u SAD-u s računima stvorenim 1. siječnja 2024. ili prije toga, a koji nisu sadašnji ili bivši zaposlenici te kompanije.

image

Reddit (ilustracija)

Mario Tama/Getty Images/Profimedia

Nešto nakon zatvaranja registracije 5. ožujka, tvrtka će poslati e-poruku korisnicima za koje je potvrđeno da sudjeluju u programu izravnog dionica kako bi pružila daljnje upute. Reddit još nije odredio cijenu po kojoj će dionice biti uvrštene na burzu. Nakon što ona bude poznata, korisnici će ju moći prihvatiti ili odustati od kupnje.

U prošlotjednom podnesku koji je Reddit predao Komisiji za vrijednosne papire i burzu, naveli su kako u svojoj gotovo 20-godišnjoj povijesti nisu ostvarili dobiti, ali da se gubici smanjuju. Tako je prošle godine neto gubitak iznosio 90,8 milijuna dolara, dok je godinu ranije bio 158,6 milijuna dolara (gotovo 75 posto više). Reddit je također rekao da je prosječno imao više od 73 milijuna dnevno aktivnih korisnika u posljednja tri mjeseca 2023., u odnosu na 52 milijuna dnevno aktivnih korisnika koliko je prijavio 2021.

"Kao i kod svake prilike za ulaganje, trebali biste donijeti individualnu odluku na temelju vlastitih osobnih okolnosti i tolerancije na rizik", poručio je Reddit korisnicima u e-mailu s ponudom za kupnju dionica koja će se uskoro dogoditi.

Korisnici ipak nisu toliko oduševljeni tom prilikom koliko se društvena mreža nadala. Mogućnost kupnje dionica neki vide kao Redditov način da ih dovede pod svoju kontrolu. Vjeruju da je poanta u tome da će oni koji su u vlasničkoj strukturi kompanije biti manje skloni prosvjedima poput onog u lipnju jer će tada i sami biti na gubitku. Reddit je, naime, mnogo ranjiviji za svoje korisnike nego druge društvene mreže jer ih ni na koji način ne plaća, a tako gubi i priliku da ih kontrolira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23