KAKO DO NEKRETNINE

Rekordno niske kamate: Evo kako dobiti subvenciju do čak 51 posto iznosa rate za stambeni krediti

Ti krediti su bili bez naknade za obradu zajma, a uz to, nema ni troškova procjene nekretnine

Ilustrativna fotografija

 Science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Kao i proteklih godina, očekuje se da će tijekom proljeća 2023. biti raspisan novi, ujedno zadnji javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita mlađima od 45 godina po trenutnom programu subvencioniranja. Javni poziv objavit će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koja provodi program u suradnji s hrvatskim bankama. Mladi uz povoljnije uvjete i državnu subvenciju mogu kupiti ili sagraditi svoju stambenu nekretninu maksimalno za 1500 eura po četvornome metru. Maksimalni iznos kredita je 100.000 eura. Za iznose iznad 1500 eura po četvornome metru ili više od 100.000 eura, može se odobriti nesubvencionirani kredit po istim uvjetima (osim subvencije).

Banke su 2022. građanima nudile rekordno niske kamatne stope na ove kredite bez naknade za obradu kredita, a uz to nema ni troškova procjene nekretnine ni interkalarne kamate. Većina banaka proteklih se godina uključivala u program državnog subvencioniranja.

U 2022. je zaprimljen rekordan broj prijava - njih 5870. Korisnici državnih subvencija u prosjeku su u dobi od 33 godine, a prosječna rata kredita iznosi 392 eura, od koje je mjesečna subvencija oko 133 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.860 eura, koje će korisnici u prosjeku otplaćivati 23 godine uz efektivnu kamatnu stopu (EKS) od 2,08 posto te nominalnu kamatnu stopu (NKS) 1,98 posto godišnje. Za subvenciju se mogu prijaviti mlađi od 45 godina koji u vlasništvu nemaju stan ili kuću (ili u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu koju prodaju radi kupnje ili izgradnje veće). Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje ili gradi te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

U trenutku prijave podnositelji zahtjeva ne smiju biti stariji od 45 godina i moraju imati prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. Država mladim obiteljima subvencionira kupnju stana ili kuće odnosno gradnju, završetak ili rekonstrukciju kuće. Ne subvencionira se refinanciranje već podignutih kredira. Subvencionira se mjesečna rata kredita u prvih pet godina otplate uz mogućnost produljenja za jednu godinu za svako dijete mlađe od 18 godina koje podnositelj zahtjeva ima u trenutku donošenja odluke o subvencioniranom kreditu. Prvi korak za odobravanje kredita je predaja zahtjeva za kredit i prikupljanje dokumentacije, nakon čega se procjenjuje vrijednost nekretnine. Ako su ispunjeni uvjeti, banka odobrava kredit. Slijedi predaja zahtjeva za subvencioniranje kredita. Ako APN odobri zahtjev za subvencioniranje kredita, klijent potpisuje ugovor i slijedi isplata.

Kad je riječ o dokumentaciji za banku i APN potrebno je predati: zahtjev za odobrenje stambenog kredita, zahtjev za subvencioniranje kredita, izjavu o pripadnosti nekretnine prema stupnju razvijenosti općine, presliku osobne iskaznice, original ili ovjerenu presliku predugovora ili ugovora o kupoprodaji stana ili kuće za čiju se kupnju traži odobravanje kredita, presliku ZK izvatka.

Za namjenu kupnje potrebna je preslika akta za uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća, energetski certifikat.

Za gradnju, dogradnju, dovršenje ili rekonstrukciju kuće: preslika akta za građenje i preslika troškovnika radova na temelju glavnog ili izvedbenog projekta iz kojeg je razvidna visina troškova gradnje, javnobilježnički ovjerena izjava da podnositelj zahtjeva u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja ili ako stan ili kuća nisu pogodni za stanovanje.

Potrebna je i dokumentacija za utvrđivanje kreditne sposobnosti, potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar osoba s invaliditetom i preslika rodnog lista za maloljetno dijete.

Za sve aktualne informacije o APN subvencioniranim stambenim kreditima klijenti se mogu obratiti bankarima u poslovnicama Zagrebačke banke ili Kontakt centru na 01 3789 387.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:31