Nakon uhićenja Ghosona

Renault ima novog izvršnog direktora, savez s Nissanom čvrst i nakon skandala s Ghosnom

Ghosn i Kelly dosada nisu komentirali optužbe o financijskim malverzacijama
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Japan je spreman poduprijeti stabilnost saveza francuskog proizvođača automobila Renaulta i japanskog Nissana nakon uhićenja čelnika Carlosa Ghosna i izvješća da se japanski tužitelji spremaju podići tužbu protiv japanske tvrtke.

Nakon što je francuski ministar financija Bruno Le Maire jučer izjavio da Ghosn nije u poziciji da obavlja dužnost izvršnog direktora Renaulta, u kojem francuska država ima udio od 15 posto, kompanija je tu dužnost privremeno imenovala poslovnog direktora i člana upravnog odbora Thierryja Bollorea.

Japanski tužitelji uhitili su Ghosna u ponedjeljak zbog sumnje da je uz pomoć direktora Grega Kellyja tijekom pet godina, počevši od fiskalne 2010. godine, u službenim izvješćima navodio gotovo upola niže iznose naknada i bonusa od stvarno isplaćenih 10 milijardi jena (78 milijuna eura).

Japanski poslovni dnevnik Nikkei izvijestio je u utorak da su Ghosnu u tom razdoblju isplaćene naknade vezane za cijenu dionica kompanije od oko četiri milijarde jena koje nisu prikazane u Nissanovim financijskim izvješćima.

Diže se optužnica protiv Nissana?

Nissan Motor pokušava uvjeriti javnost da je Ghosnova žrtva i namjerava ga sutra smijeniti. Francuski poslovni čelnik obavlja također dužnost predsjednika uprave i izvršnog direktora Renaulta i predsjednika uprave Mitsubishi Motors Corpa.

Danas je japanski list Asahi izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da i u Nissanu snose dio odgovornost za krivotvorene podatke i da tužitelji razmatraju mogućnost podizanja optužnice protiv te kompanije. U uredu japanskog državnog tužitelja nisu odmah bili spremni komentirati tu informaciju. U Nissanu je nisu željeli komentirati.

Ghosn i Kelly do sada nisu komentirali optužbe i Reuters nije uspio s njima stupiti u kontakt. U međuvremenu je glasnogovornik japanske vlade izjavio da je savez francuske i japanskih kompanija "simbol francusko-japanskog industrijskog uspjeha i mi ćemo ga i dalje podupirati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:32