Čije je propust

Restorani pod ključ, nadležni se svađaju! Ministarstvo turizma: Nismo mijenjali mišljenje

Kako je moguće da inspektorat zatvori lokal prije nego što su konkretne upute donesene
 Goran Šebelić / CROPIX

Tko je kriv što je od početka pandemije nekolicina restorana diljem zemlje zatvorena jer su gostima dopuštali da osobno dolaze pred vrata uzeti hranu - Ministarstvo turizma ili Državni inspektorat?

Ili još bolje, tko je više kriv - ministar Gari Cappelli ili glavni državni inspektor Andrija Mikulić, između kojih još od nedjelje ujutro traju razmirice i prebacivanja krivnje u jednom od skandaloznijih propusta u ionako ne baš pohvalnoj povijesti hrvatske birokracije.

“Državni inspektorat bio je upoznat sa svim preporukama koje je davalo Ministarstvo turizma. Pa sam inspektor Mikulić bio je dio proširenog Nacionalnog stožera i na izvoru informacija”, tvrde u Ministarstvu.

Nove provjere

A upravo je Ministarstvo turizma, tvrde predstavnici ugostitelja, još u ožujku restoraterima objasnilo kako nije zabranjeno gostima hranu uručivati na pragu ili u neposrednoj blizini objekta, nakon čega se dio njih odlučio na ovaj tip usluživanja, umjesto na dostavu.

Ipak, jučer se na sastanku u Državnom inspektoratu, na kojem su, osim glavnog inspektora Mikulića, bili i ministar Cappelli te predstavnici HOK-a, HGK, HUP-a, moglo čuti kako je Državni inspektorat imao sasvim drugu informaciju, a koju je navodno potkrijepilo i službenim dopisom koji je Ministarstvo turizma 3. travnja poslalo Stožeru.

“U tom dopisu Ministarstvo kaže kako se restoranima dopušta priprema i dostava hrane isključivo na način da tu dostavu organiziraju vlastitim dostavnim vozilom ili pak uz pomoć nekog trećeg, za tu uslugu registriranog pravnog tijela. Ni jedne riječi oko preuzimanja hrane ispred objekta nema. Zašto to tumačanje Ministarstavo turizma nije proslijedilo ugostiteljima mi ne znamo”, branio se Mikulić.

Da je dopis doista postojao potvrdio nam je jučer u razgovoru i Marin Medak, predsjednik Nacionalne koordinacije ugostitelja, koji je također prisustvovao sastanku u Šubićevoj ulici.

“Svi mi svake godine izdvajamo silan novac institucijama kao što su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska turistička zajednica i slično, a onda nitko nije u stanju ugostitelje obavijestiti na koji način trebaju provoditi mjere. Ja njih razumijem, oni ne dolaze na posao i ne rade ništa, a plaća samo ide pa čemu se uopće truditi. Smatram da ih sve zajedno s Ministarstvo turizma treba ukinuti, poslati da se financiraju na tržištu pa da vidimo tko će opstati”, ljutit je bio Medak.

Ipak, frka koju su ugostitelji preko vikenda digli protiv strogih mjera Državnog insektorata očito su urodile plodom jer je glavni državni inspektor Mikulić jučer nakon završeku sastanka najavio kako će inspektori već danas iznova posjetiti sve zatvorene lokale. “Obići ćemo sve objekte, provjeriti zadovoljavaju li upute koje su dali epidemiolozi i ako se uspostavi da je sve u redu, postupci će biti obustavljeni, a oni moći normalno nastaviti s radom”, rekao je Mikulić.

Upute stigle iz HZJZ-a

Ironično, to će biti moguće zahvaljujući činjenici da su detaljne upute ugostiteljima o organizaciji i načinu rada u vrijeme pandemije objavljene tek u nedjelju navečer, nakon što ih je na svojim stranicama plasirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

A u njima se sada konkretno propisuje da restorani ne mogu usluživati jela i pića unutar objekta, ali smiju organizirati dostavu jednako kao i gostima dopustiti da naručenu hranu preuzmu na “vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta”, a preporučuje se i da izdavanje hrane te naplatu računa rade dvije osobe, iako nije obvezno.

Zašto detaljne upute nisu bile objavljene ranije, kao i kako je moguće da inspektorat zatvori lokal prije nego što su konkretne upute donesene, Mikulić nije objasnio, a nije odgovorio ni na pitanje je li Inspektorat utvrdio postojanje profesionalnih propusta kod rada inspektora koji su posljednji dana zatvarali lokale. Također, neodgovoreno je ostalo i pitanje zašto lokalima, umjesto mjera pečaćenja, nije izdana samo opomena.

Kako je za Jutarnji list poručio Medak, ugostitelji su zadovoljni što je napokon uspostavljen dijalog na razini gospodarstvenika i državnog aparata, ali smatra kako činovnici do kraja ne razumiju razmjere kraha koji prijeti restoraterima i vlasnicima ugostiteljskih objekata ako se ne počnu promišljati mjere relaksacije.

“Oni ne razumiju da će, brzo po otvaranju, polovica ugostitelja propasti jer ljudi još dugo vremena od straha neće odlaziti u restorane i kafiće”, poručuje.

Dostava jela

Jutarnji list kontaktirao je i Ministarstvo turizma kako bismo ih upitali je li točno da su prvo dali preporuku da restorani mogu gostima hranu uručivati i pred vratima, a kasnije je promijenili, ali iz Ministarstva su odgovorili kako takva interpretacija nije točna.

“Nastavno na odluku Stožera o mjerama ograničavanja, Ministarstvo je krajem ožujka dalo preporuku kako restorani i ostali mogu bavljati isključivo uslugu pripreme hrane te kako je dostava moguća na način da naručitelj osobno preuzme jelo na vratima ili neposrednoj blizini objekta, kao i da je moguća dostava jela iz objekta vlastitim dostavnim vozilom ili uz pomoć neke treće fizičke ili poslovne osobe. Ministarstvo turizma nije u međuvremenu mijenjalo navedeno pojašnjenje”, tvrde iz Ministarstva.

"Ovo je dobra prilika da Plenković nešto poduzeme"

Saniraj štetu - poručili su, navodno, iz Vlade glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću nako što je inspektorat zadnjih dana zatvorio više od 20 restorana koji su imali dostavu i drive-in uslugu, a među njima i zagrebački restoran Tekka koji je zapečaćen samo zbog stola pred objektom.

Taj postupak Inspektorata, osim bijesa javnosti, izazvao je i nezadovoljstvo u Vladi pa je Mikulić jučer odmah najavio kako će dio tih rješenja, nakon provjere, biti povučen.

- Mikulić je time napravio veliku štetu, trebao je drugačije reagirati, uputiti opomenu ili slično, ali on nema baš takta - komentirao je jedan Mikulićev stranački kolega, dok je drugi dodao kako je “gledajući cjelokupnu situaciju ova kriza dobra prilika da Andrej Plenković poduzme neke stvari”.

Na poziciju glavnog državnog inspektora Mikulić je imenovan lani u travnju, a na to mjesto došao je s funkcije predsjednika zagrebačke gradske Skupštine. Ujedno je bio i saborski zastupnik. Te funkcije morao je napustiti prilikom imenovanja za glavnog inspektora, ali je ostao na funkciji šefa zagrebačkoga HDZ-a. Diplomirao je i doktorirao na Rudarskom fakultetu, a devedesetih je radio u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Bio je i pomoćnik bivšega glavnog državnog inspektora Branka Jordanića, koji je Mikulićevo imenovanje za glavnog inspektora prošle godine za 24 sata komentirao kako njemu “ne bi bio ni šofer”. Mikulić je bio i načelnik sektora u Upravi za inspekcijske poslove u gospodarstvu, a među ostalim bio je i šef NO-a HŽ Cargo te HŽ Infrastrukture... Njegova supruga Renata zaposlena je Pružnim građevinama d.o.o.

I u stranci je, u zagrebačkom HDZ-u, obavljao niz funkcija, no uspon je doživio u vrijeme Tomislava Karamarka kada je postao predsjednik te najveće stranačke organizacije, čime je automatski ušao i u Predsjedništvo HDZ-a. No, pod njegovim vodstvom zagrebački HDZ zabilježio je prilično loše izborne rezultate. U stranci su za njega redovito isticali da je blizak Milijanu Brkiću, ali i da ima dobre odnose sa Milanom Bandićem. I Mikulić spada među HDZ-ovce koji nisu znali ispuniti imovinsku karticu, pa je tako u emisiji Potraga RTL-a objavljeno kako je u karticu unio samo kvadraturu kuće, ali ne i okućnicu, što je on poslije objasnio time da nije dobro shvatio propise. Imovinska kartica pokazala je i da je obitelj Mikulić prilično imućna. (Rozita Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:54