Drugačiji od drugih

Revuto je pokrenuo R-Fund za startupe, težak 2 milijuna dolara

Riječ je o prvom fondu nekog hrvatskog startupa koji će ulagati u druge startupe i poslovati u svijetu kriptoimovine
Josipa Majić i Vedran Vukman
 Marko Miscevic/Cropix

Hrvatski startup Revuto pokrenuo je vlastiti fond za startupe. Riječ je o prvom fondu nekog hrvatskog startupa koji će ulagati u druge startupe.

Ime mu je R-Fund i inicijalno je težak 12,6 milijuna kuna, odnosno 2 milijuna dolara. Međutim, kao i sam Revuto, i novi je fond bitno drugačiji od svega dosad viđenog na domaćoj startup-sceni. Naime, i Revuto i R-Fund posluju u svijetu kriptovaluta.

Veliki projekt

Revuto je mlada zagrebačka tehnološka tvrtka specijalizirana za upravljanje digitalnim pretplatama, od Netflixa, Applea i Googlea pa sve do PlayStationa, Tindera, Spotifya i Asane. Nedavno je predstavila istoimenu mobilnu aplikaciju za koju se predbilježilo 2,5 milijuna ljudi. U široj je javnosti Revuto postao poznat u svibnju, kada je prikupio petu najveću startup-investiciju u ovoj godini u Hrvatskoj, ukupno 10 milijuna dolara, u manje od dva sata. Osim brzine i iznosa, zanimljivo je i kako je to izveo.

Revuto je napravio prvi veliki projekt decentraliziranih financija (DeFi) u Hrvatskoj. DeFi je, nakon inicijalne javne ponude kriptovaluta (initial coin offering, skraćeno ICO), pandana inicijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO), otišao korak dalje. Ulagači u DeFi zaradu traže ne samo kroz tokene, odnosno kriptovalute nego i stvarnu upotrebu financijskih instrumenata koji se u DeFiju stvaraju. Baš zato Revuto sa svojim tokenom Revuom ima velike planove i pomoću njega će raditi i nove proizvode. Revu je usto izdan na blockchainu Cardano, a upravo je Revutova investicijska runda bila prva velika prodaja tokena na njemu. Cardano je danas treći najpopularniji i najvredniji blockchain na svijetu, odmah iza Bitcoina i Ethereuma.

Superproizvodi

Vedran Vukman, suosnivač i izvršni direktor Revuta, kaže da je sve to odredilo fokus fonda.

- Cilj je zajedno razvijati superproizvode i općenito ekosustav Cardano jer u svijetu kriptovaluta postoji jako puno perspektivnih projekata kojima je teško napraviti prvi korak, inicijalno prikupljanje kapitala, a to ni nama nije bilo lako jer sve košta te mi u tome želimo pomoći - kaže Vukman. Dodaje da će u Cardanove startupe investirati iznose od 50 do 100 tisuća dolara u kriptovaluti, i to kroz ulaganja u tokene tih projekata.

- Prvu investiciju u startup R-fund planira realizirati već do kraja idućeg mjeseca, a s obzirom na to da za imatelje tokena Revu kroz aplikaciju Revuto i DeFi pripremamo puno različitih opcija u kojima će njihov novac raditi za njih, moguće je očekivati da će do kraja 2022. fond narasti debelo preko navedenog iznosa - zaključuje Vukman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:00