CAMEL GROUP

Rimac raskida suradnju s kineskim proizvođačem baterija zbog sumnji da koriste prisilni rad

Camel Group uložio je 2017. u Rimac grupu 30 milijuna eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji

Mate Rimac

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini

Prošlog kolovoza SAD je zabranio uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminira praksa prisilnog rada, kako je navelo ministarstvo domovinske sigurnosti.

Peking je odbacio optužbe.

Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 milijuna eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158,2 milijuna dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet milijuna eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

Krajem prošlog tjedna Rimac grupa objavila je u izjavi za njemački poslovni tjednik Wirtshaftswoche da je "primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od našh ulagača".

RIMAC Group prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja, istaknuli su u Rimac grupi, dodavši da zajednički projekt s Camel Group nije operativno aktivan od 2022. i da je "trenutno u postupku gašenja", citira njemački list.

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Reuters.

Sredinom veljače tisuće automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:43