Kineska turistička meka

Rodni grad Karla Marxa živi od kineskih turista, a ove godine ih se očekuje više nego ikad

Povodom 200. godišnjice rođenja Karla Marxa očekuje se turistički nalet u Trier
Kuća Karla Marxa u Trieru
 Profimedia, AKG

Broj kineskih turista u Europskoj uniji u proteklih se deset godina više nego utrostručio i svake je godine sve veći, a jedna od veoma popularnih destinacija na njihovoj europskoj ruti je njemački gradić Trier.

Iako su jedna od najpopularnijih znamenitosti njemačkog najstarijeg grada rimske ruševine i katedrala iz 11. stoljeća, Kinezi se pored njih ne zaustavljaju. Oni ne posjećuju Trier zbog rimskih ruševina i katedrale, već zbog rodne kuće Karla Marxa. Naime, četvrtina posjetitelja ove kuće dolazi upravo iz Kine, a sam grad, koji je najpoznatiji njemački grad u Kini, godišnje posjeti oko 150.000 kineskih turista (više od ukupnog broja populacije Triera).

Ove se godine očekuje još više ovih dalekoistočnih turista budući da se 5. svibnja obilježava 200. godišnjica Marxova rođenja, u čiju je čast Kina poklonila Trieru 5,5 metara visok kip Karla Marxa.

TRIER(GERMANY), April 13, 2018  Two workers shake hands near a Karl Marx statue in Trier, Germany, April 13, 2018. A 4.4-meter monumental bronze statue of Karl Marx presented by China as a gift to the great thinker's hometown, was erected here Friday ahead of celebrations to mark the 200th anniversary since Marx's birth.  yk), Image: 368453182, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Statua Karla Marxa javnosti će biti prikazana 5.5.2018., na 200. godišnjicu rođenja mislioca

O velikoj posjećenosti svjedoči čak i TripAdvisorova recenzija kuće Karla Marxa gdje posjetitelji pišu “you will see lots of Chinese tourists here!” (vidjet ćete puno kineskih turista ovdje), “we were surrounded by Chinese tourists” (bili smo okruženi kineskim turistima) i slično.

Budući da su mu Kinezi najveći izvor zarade, turistički i ugostiteljski djelatnici u Trieru moraju i pohađati tečajeve kineskog jezika i kulture.

- Gostoprimstvo je Kinezima veoma važno. Ako Nijemci govore barem nešto njihova jezika, osjećaju se vrlo počašćenima – rekla je Chang Tsun-Hwa, profesorica kineskog u Trieru.

Turistički nalet u ovaj grad počeo je 2005. godine turističkim sporazumom između Kine i Europske unije, a trenutni cilj je učiniti da kineski turisti ostaju što duže i to portretiranjem Marxovog rodnog grada kao lokacije koju bi svaki Kinez trebao vidjeti.

- Pametna kombinacija povijesti Triera s fokusom na spa centre, zdravlje i vino mogla bi privući kinesku rastuću srednju klasu koja je u potrazi za kvalitetnijim turističkim sadržajima i dužim ostancima. Sada je povoljno vrijeme uzimajući u obzir povratak komunističke ideologije u Kinu pod predsjednikom Xi Jinpingom – smatra Marie Hoffman, analitičarka u Mercator Institutu za Kineske studije.

Osim toga, kineska grupacija HNA, roditeljska kompanija Hainan Airlines-a, u procesu je kupovine regionalne zračne luke Frankfurt-Hahn (otprilike sat vremena vožnje od Triera) kako bi pomogli turističkom naletu, a grupacija razmišlja o promjeni imena aerodroma u “Zračna luka Karl Marx”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:21