I BOGATI PLAČU

Rus težak 14 milijardi eura traži da mu država plati hranu: ‘Život je ovdje skup, ne mogu u restorane...‘

Fridman je osnivač najveće ruske privatne banke, Alfa banke, a bio je i direktor investicijske grupe LetterOne

Mikhail Fridman

 Saverkin Alexander/Tass/Profimedia

Mikhail Fridman, sankcionirani ruski oligarh čije se bogatstvo procjenjuje na gotovo 12 milijardi funti, zatražio je od Ujedinjenog Kraljevstva doplatak kako bi se mogao voziti taksijima i kupovati hranu.

Ovaj oligarh, inače rođeni Ukrajinac, rekao je El Paisu da sada mora jesti u svom luksuznom domu Athlone House, velikoj viktorijanskoj kući koja se nalazi u sjevernom Londonu, a sve zbog sankcija koje mu je nametnula britanska vlada.

Iako je ranije govorio protiv ruske invazije na Ukrajinu, Fridmana je britanska vlada sankcionirala 15. ožujka te tvrdi da se sada nalazi 'praktički u kućnom pritvoru'.

- Vlasti u Velikoj Britaniji trebale bi mi dati određeni iznos kako bih mogao pozvati taksi i kupiti hranu, ali to će biti vrlo ograničen iznos u odnosu na troškove života u Londonu. Ne mogu ni platiti u restoranu. Moram jesti kod kuće i praktički sam u kućnom pritvoru - požalio se.

Fridman je osnivač najveće ruske privatne banke, Alfa banke, a bio je i direktor investicijske grupe LetterOne, prije nego li se povukao s te pozicije ranije ovog mjeseca.

Fridman je također ustvrdio da sankcije ruskih poduzetnika neće imati nikakvog utjecaja, a požalio se i na trenutnu situaciju s obzirom na količinu novca koju je uložio u Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Osam godina sam u Londonu, uložio sam milijarde dolara u Britaniju i druge europske zemlje, a zahvalili su mi tako da su mi sve zaplijenili i izbacili me van - rekao je.

- Ljudi koji su bili sankcionirani morat će se vratiti u Rusiju, gdje neće imati izbora nego biti apsolutno lojalni, a tamo će nastaviti raditi jer su energični, briljantni i talentirani ljudi. Pokrenut će poslove i otvarati radna mjesta - poručio je Fridman.

Iako zazire od politike, u mailu osoblju LetterOnea osvrnuo se na sukob u Ukrajini.

- Ne dajem političke izjave, ja sam poslovni čovjek s odgovornostima prema svojim tisućama zaposlenika u Rusiji i Ukrajini. Međutim, uvjeren sam da rat nikada ne može biti odgovor. Ova kriza koštat će života i oštetiti dva naroda koji su braća stotinama godina. Iako rješenje izgleda zastrašujuće daleko, mogu se samo pridružiti onima čija je žarka želja da se ovo krvoproliće završi - poručio je Fridman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:06