Akvizicija

Rusija smanjila udio u naftnom divu Rosneftu u zamjenu za venezuelsku imovinu

Prije sporazuma Rusija je preko državnog holdinga Rosneftegaza držala nešto više od polovine vlasničkog udjela u Rosneftu
Vladimir Putin
 Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

Ruska država smanjila je udio u naftnom gigantu Rosneftu u sklopu dogovora o kupnji njegove imovine u Venezueli.

Najveći ruski proizvođač nafte izvijestio je prošlog vikenda da je svu imovinu u Venezueli prodao neimenovanoj tvrtki u vlasništvu ruske vlade.

Rosneft će prema priopćenju za tu imovinu dobiti iznos u protuvrijednosti 9,6-postotnog udjela u temeljnom kapitalu koji će biti prebačen njegovoj neimenovanoj podružnici. Nije rečeno tko je prodavač tog udjela. Prije sporazuma Rusija je preko državnog holdinga Rosneftegaza držala nešto više od polovine vlasničkog udjela u Rosneftu.

Neimenovani izvor navodi da je u sklopu sporazuma o kupnji venezuelske imovine Rosneftegaz smanjio udio u Rosneftu za 9,6 posto. Udio je po njegovim riječima prenesen Rosneftu kao naknada za venezuelansku imovinu. Još nije jasno koji je državni subjekt kupio imovinu u Venezueli.

"To znači da na papiru država više nema kontrolu (nad Rosneftom)", tumači izvor.

Dioničari Rosnefta uključuju BP, koji ima 19,75-postotni udio, i Katar, koji preko kompanije QH Oil Investments LLC posjeduje dodatnih 18,93 posto udjela. U Rosneftu nisu odmah bili dostupni za komentar sporazuma a nije ga komentirao ni glasnogovornik ruske vlade, dodaje Reuters. Jučer navečer Rusija je osnovala naftnu kompaniju Roszarubežnjeft početnog kapitala 322,7 milijardi rubalja (četiri milijarde dolara), izvijestila je agencija, pozivajući se na podatke u državnom registru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:58