Kaspersky

Ruski proizvođač softvera ojačao prisutnost kod nas

Trend jačanja sigurnosti počeo je prije godinu dana kad je Atlantic Grupa potvrdila da outsourcea svoje ICT sigurnosne usluge, a dodatno se ubrzao nakon hakerskog napada na Inu, najvećeg dosad u Hrvatskoj
 Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia

Interes velikih tvrtki u nas za outsourcingom ICT sigurnosnih usluga, kao i povećanje udjela koji kibernetička sigurnost ima u njihovu IT budžetu, potaknuo je Kasperskyja, ruskog proizvođača sigurnosnog softvera, da ojača prisutnost na hrvatskom tržištu. Dio je to trenda koji je počeo prije godinu dana kad je Atlantic grupa potvrdila da outsourcea svoje ICT sigurnosne usluge, a dodatno se ubrzao nakon hakerskog napada na Inu, najvećeg dosad u Hrvatskoj. Nedavno je u taj segment ušla i tvrtka Combis u sastavu grupe Hrvatski telekom, prethodno i A1 telekom, IBM Hrvatska i mnogi drugi.

Miroslav Koren, direktor tvrtke Kaspersky za Istočnu Europu, kaže da u Hrvatskoj ubrzava digitalna transformacija i s njom tvrtke sve veći prioritet daju kibernetičkoj sigurnosti.

Prioritet

- Prema nekim nezavisnim podacima, poput HDI-a, digitalna transformacija predstavlja glavni prioritet za 41 posto hrvatskih tvrtki, a još 2018. godine to je bio prioritet kod samo 33 posto tvrtki - kaže Koren.

Iako Gartner procjenjuje da su globalna ulaganja u IT lani pala za osam posto, dodaje da je segment kibernetičke sigurnosti stabilan. U Europi, a time i u Hrvatskoj, male i srednje tvrtke procjenjuje se da u ICT sigurnost ulaže prosječno milijun i pol kuna godišnje, a velike kompanije ulažu u prosjeku 52 milijuna kuna. Rezultat toga je da sad oko četvrtine IT budžeta svih tvrtki čine investicije u rješenja za kibernetičku sigurnost.

- Glavni razlog za ulaganje u kibernetičku sigurnost za europske tvrtke složenost je IT infrastrukture, jer su se zbog pandemije tvrtke brzo morale prebaciti na rad na daljinu te svoje procese i infrastrukturu prebaciti u digitalni način rada, a onda i to što tvrtke traže sve veću stručnost specijalista za unutarnju sigurnost - kaže Koren.

Objašnjava da se tvrtke u Hrvatskoj, ali i cijeloj jugoistočnoj Europi, usto već neko vrijeme bore s nedostatkom kadrova i rastućom potražnjom za stručnjacima na području kibernetičke sigurnosti. Navodi da je danas veliki izazov pronaći menadžera koji je istodobno stručnjak za područje detekcije prijetnji, aktualna sigurnosna rješenja i specifičnosti IT infrastrukture. K tome, objašnjava, tvrtke same ne mogu prikupiti dovoljno podataka za borbu protiv svih prijetnji, posebno onih pažljivo planiranih i implementiranih.

- Unatoč izazovima i teškoćama izazvanim globalnom pandemijom i ekonomskom krizom, vjerujemo da je potencijal rasta hrvatske ekonomije među najvećima u regiji - kaže Koren.

Navodi da su potpisali novi ugovor za distribuciju s podružnicom jednog od najvećih europskih ICT igrača, tvrtkom ALSO Croatia, uz postojeće ugovore s M San Grupom i Dunum ICT-om. Ističe da su trenutačno vrlo prisutni u segmentu malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, a sad ciljaju i velike tvrtke.

Složene prijetnje

Koren ističe da je upravo Kaspersky prvi, i to prije deset godina, uspostavio specijalizirani centar za istraživanje složenih prijetnji koji je danas u obliku operativnog centra za sigurnost, takozvanog SOC-a, postao standardna usluga. Globalno je Kaspersky, uz Symantec, McAfee, Trend Micro i Sophos, redovito jedan od lidera u Gartnerovu Magic Quadrantu za kibernetičke sigurnosne platforme. No, ruska je tvrtka, slično kao i kineski Huawei, posljednjih nekoliko godina pod pritiskom američke administracije u rastućoj blokovskoj podjeli IT-a.U Hrvatskoj je Kaspersky u posljednje vrijeme aktivno pomagao u otkrivanju kibernetičkih napada na bolnice i druge institucije u zdravstvu. Oni su nekolicini zdravstvenih institucija dali besplatne šestomjesečne licence. Navodi da u Hrvatskoj kriminalci učestalo koriste vijesti o koronavirusu da bi izazivali phishing napade, da i dalje bilježe veliki broj ucjenjivačkih napada na biznise te da raste broj financijskih trojanaca.

- Svaka tvrtka u Hrvatskoj trebala bi pomoći zaposlenicima koji koriste kućnu opremu za pristup mreži i osigurati je VPN-om - kaže Koren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:00