FINANCIJSKA KRIZA

Rusko ministarstvo financija odgovara Zapadu: ‘Strani dug ćemo vraćati u rubljima!‘

Tvrdnje da ne možemo ispuniti svoje obveze po državnom dugu nisu istinite. Imamo potrebna sredstva za servisiranje naših obveza, kaže

Anton Siluanov

 Alexander Astafyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Rusko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je odobrilo privremenu proceduru otplate duga u stranoj valuti, upozorivši da će biti vraćen u rubljima ako sankcije bankama onemoguće plaćanje u valuti u kojoj je izdan.

"Tvrdnje da Rusija ne može ispuniti svoje obveze po državnom dugu nisu istinite. Imamo potrebna sredstva za servisiranje naših obveza", naglasio je u priopćenju ministar financija Anton Siluanov.

Vlada bi u srijedu trebala platiti 117 milijuna dolara po dvije državne obveznice denominirane u dolarima.

Ministarstvo je priopćilo da je odobrilo privremenu proceduru kojom se bankama omogućuje plaćanje u stranoj valuti, ali je dodalo kako će mogućnost realizacije tih isplata ovisiti o sankcijama.

Nekoliko ruskih banaka zabranjen je pristup međunarodnoj platnoj mreži SWIFT, što otežava transfer novca iz Rusije.

Ako isplate ne budu moguće, ministarstvo financija podmirit će obveze po euroobveznicama u rubljima, poručuju. To bi značilo da Rusija ne može servisirati svoje obveze, objašnjava Reuters. Rubalj je u proteklim tjednima potonuo na rekordno niske razine, podsjeća agencija.

"Zamrzavanje deviznih računa središnje banke i vlade može se protumačiti kao želja nekoliko zapadnih zemalja da izrežiraju situaciju u kojoj (Rusija) neće moći podmirivati svoje obveze", rekao je Siluanov.

Zapadne sankcije zbog ruskog napada na Ukrajinu odsjekle su Rusiju od ključnih dijelova globalnih financijskih tržišta i izvele najtežu krizu u ruskom gospodarstvu od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, objašnjava Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:16