OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI

S gospodinom Finom istražite sve mogućnosti i napravite dobar plan za svoju mirovinu!

Kako biste mogli istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja najveći interaktivni specijal Gospodin Fin: Financije za svakoga. Na najvećoj digitalnoj platformi o mirovinama mirovinskifondovi.hr riješite kviz i doznajte kako istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, preuzmite e-knjigu "Dobar plan za mirovinu" i istražite s Gospodinom Finom drugi mirovinski stup. S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu!

mirovinski fondovi

Od ukupne neto imovine obveznih mirovinskih fondova krajem rujna 2021. u iznosu od 129 milijardi kuna, najveći dio, 83 milijarde kuna ili 64,3 posto naše mirovinske štednje u drugom stupu, investiran je u obveznice. U dionice su obvezni mirovinski fondovi investirali 26,5 milijardi kuna ili 20,5 posto neto imovine. Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,7 milijardi kuna ili 10,6 posto ukupne imovine. Što to znači za naše mirovine?

Prinos ovisi o investicijskoj strategiji mirovinskog društva te o trenutnoj tržišnoj vrijednosti imovine, dakle cijenama dionica, obveznica i ostalih vrijednosnih papira u koje je investirana mirovinska štednja članova. U ekonomskim krizama može se dogoditi da je prinos fonda negativan i u tom slučaju članovi fonda ne ostvaruju zaradu. U povoljnim ekonomskim ciklusima mirovinski fondovi za svoje članove ostvaruju zaradu. Budući da za svoju mirovinu štedimo tijekom cijelog radnog vijeka, što znači više desetljeća, uobičajeno je da će se više puta izmijeniti takvi pozitivni i negativni ekonomski ciklusi, stoga je i prinose svojeg mirovinskog fonda najbolje analizirati dugoročno. Ostvarene prinose svaki član može pratiti provjerom stanja na osobnom računu u svojem obveznom mirovinskom fondu. Zaposlenik koji zarađuje prosječnu hrvatsku plaću i od 2002. uplaćuje 5 posto obveznog doprinosa u fond kategorije B do sada je uplatio ukupno 88.038 kuna, a na računu ima 143.908 kuna ili čak 55.870 kuna više. Provjeravate li vi stanje na osobnom mirovinskom računu?

Potencijalno veći prinosi

Fondovi kategorije A, namijenjeni mlađim članovima koji su, uz dulje razdoblje štednje, spremni preuzeti malo veći rizik uz potencijalno veće prinose, odnosno zaradu, od početka rada ostvarili su prosječne godišnje prinose od 7,5 posto. Fondovi kategorije B od početka rada ostvarili su prosječne godišnje prinose od 5,4 posto. Fondovi kategorije C, koji su najmanje rizični i namijenjeni članovima kojima je do mirovine ostalo manje od pet godina, od početka rada imali su prosječan godišnji prinos od 4,6 posto. Upravo zato što su najmanje rizični, fondovima kategorije C nije dozvoljeno ulaganje u dionice. Obvezni mirovinski fondovi kategorije A u dionice trenutno investiraju 37,2 posto neto imovine, a fondovi kategorije B u dionicama imaju 21,8 posto imovine. Ukupna ulaganja obveznih mirovinskih fondova u domaće dionice iznose 11,6 posto, a u strane 8,9 posto imovine.

Investitori u top kompanije

Našu mirovinsku štednju iz drugog stupa obvezni mirovinski fondovi trenutno ulažu u brojne kompanije, među kojima su Atlantic Grupa, Čakovečki mlinovi, Hrvatski telekom, Imperial Riviera, Luka Ploče, Končar elektrondustrija, The Garden Brewery, Ericsson Nikola Tesla, Jadran, Plava laguna, Petrol, Krka, Podravka, M San Grupa i mnoge druge. Dva obvezna mirovinska fonda posredno su investitori i u Infobip. Riječ je o prvoj rundi financiranja investicijskog fonda One Equity Partners u Infobip, iz srpnja 2020., u iznosu od 200 milijuna dolara. Budući da su hrvatski mirovinski fondovi investitori u One Equity Partners, i oni su sudjelovali u toj investiciji te će tako sudjelovati u budućem rastu najvrednije hrvatske kompanije. Obvezni mirovinski fondovi investitori su i u neke od globalnih top kompanija kao što su Amazon, The Walt Disney Company i Microsoft.

(Izvor: Izvješće Hanfa rujan 2021.; Izračun obveznih mirovinskih fondova; izračuni su informativni i nisu jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

Razlike u investicijama obveznih mirovinskih fondova A, B i C kategorije

Postoji A, B i C kategorija obveznih mirovinskih fondova. Te se kategorije razlikuju prema strategiji ulaganja i dobnom ograničenju članstva. Članovi mogu odabrati kategoriju ovisno o tome koliko im je godina ostalo do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu.

A kategorija obveznog mirovinskog fonda:

• birate rizičnije ulaganje s očekivanim višim prinosima u duljem periodu

• članovi mogu biti osiguranici koji imaju deset i više godina do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu

• najmanje 30 posto imovine ulažu u državne obveznice, najviše 65 posto imovine mogu investirati u dionice

• 7,51 posto prosječan je godišnji prinos od početka rada, a u posljednjih 12 mjeseci prinos iznosi 13,71 posto

B kategorija obveznog mirovinskog fonda:

• birate umjerenu strategija ulaganja

• članovi mogu biti osiguranici koji imaju pet ili više godina do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu

• najmanje 50 posto imovine ulažu u državne obveznice, a najviše 40 posto imovine mogu investirati u dionice

• 5,47 posto prosječan je godišnji prinos od početka rada, a u posljednjih 12 mjeseci prinos je 7,06 posto

C kategorija obveznog mirovinskog fonda:

• birate najmanji rizik s malo nižim očekivanim prinosima

• članovi mogu biti osiguranici kojima je do starosne mirovine ostalo manje od pet godina

• najmanje 70 posto imovine ulažu u državne obveznice, a ulaganje u dionice nije im dozvoljeno

• 4,66 posto prosječan je godišnji prinos od početka rada, a u posljednjih 12 mjeseci prinos iznosi 1,26 posto

Dobro je znati!

Svaki član jednom godišnje, u mjesecu svojeg rođenja, besplatno može promijeniti kategoriju svojeg obveznog mirovinskog fonda na šalteru ili web stranici regos.hr.

image

S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu! SKENIRAJ QR KOD I POŠALJI PORUKU GOSPODINU FINU NA VIBER. ODMAH ĆE ODGOVORITI

image

lofo 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:12