OECD

SAD prilagodio prijedlog, evo koliko bi trebao iznositi globalni minimalni porez

Skupina želi ovog ljeta postići dogovor o promjeni propisa o oporezivanju multinacionalnih korporacija i velikih tehnoloških kompanija poput Alphabeta i Facebooka
Janet Yellen
 Saul Loeb/AFP

Američko ministarstvo financija predložilo je uvođenje globalnog minimalnog poreza na dobit multinacionalnih kompanija od najmanje 15 posto, spustivši prag iz početnog prijedloga.

Prijedlog je iznesen na sastanku upravljačke skupine Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o eroziji porezne baze i preusmjeravanju dobiti, objavilo je ministarstvo u četvrtak.

Skupina želi ovog ljeta postići dogovor o promjeni propisa o oporezivanju multinacionalnih korporacija i velikih tehnoloških kompanija poput Alphabeta i Facebooka.

"Ministarstvo financija predložilo je upravljačkoj skupini da minimalna globalna porezna stopa bude najmanje 15 posto", navodi se u priopćenju.

"Ministarstvo je naglasilo da je 15 posto najniža razina i da bi rasprave trebale i dalje biti ambiciozne i podići je", dodaje se.

U travnju američka ministrica financija Janet Yellen predložila je da iznosi minimalno 21 posto, u sklopu prijedloga američkog predsjednika Joea Bidena o ulaganjima u infrastrukturu, teškim 2.200 milijardi dolara, koja će se uglavnom financirati podizanjem poreza na dobit na 28 posto.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa spustio ga je uz podršku republikanaca u Kongresu u 2017. s 35 na 21 posto, a ministarstvo financija istodobno je uvelo minimalni porez od 10,5 posto (GILTI) kako bi zahvatio prihode kompanija sklonih poreznim oazama.

Bidenov kabinet predložio je da se GILTI udvostruči, na 21 posto, upotrijebivši tu poreznu stopu kao polazišnu osnovu za obnovljene razgovore pod egidom OECD-a o globalnom minimalnom porezu.

Francuska i Njemačka podržale su američki prijedlog, ali druge zemlje tražile su da stopa bude niža, budući da su se prethodne rasprave u OECD-u na tu temu vrtile oko 12,5 posto. Istu stopu ima Irska.

Bidenov će se kabinet po riječima neimenovanog dužnosnika ministarstva financija i dalje zalagati da bude iznad 15 posto. To ne znači da će se mijenjati prijedlog američkog minimalnog poreza od 21 posto, dodaje dužnosnik.

Čak i ako bude iznosila 15 posto, razlika između američkih i globalnih minimalnih stopa znatno bi se smanjila jer trenutno ne postoji globalni minimalni porez, dodaje.

"Stopa od 15 posto zasigurno je realnija s obzirom na stav drugih zemalja", rekla je Manal Corwin, šefica KPMG-ove Washingtonske nacionalne porezne prakse i bivša dužnosnica ministarstva financija.

"Važno je da taj prijedlog signalizira da je SAD spreman prihvatiti globalni minimalni porez znatno niži od onog koji predlažu za GILTI. Pretpostavljam da je za postizanje sporazuma u OECD-u bilo važno da je SAD spreman pristati na nešto znatno niže od 21 posto", dodala je.

Predloženi globalni minimalni porez trebao bi minimalizirati utjecaj više američke porezne stope na konkurentnost američkih tvrtki i odvratiti ih od prebacivanja poslovanja ili dobiti u jurisdikcije s nižim porezima, tumači Reuters.

Yellen je rekla da želi zaustaviti "30-godišnju utrku prema dnu u pitanju stope poreza na dobit" u razdoblju u kojem vlade troše tisuće milijardi dolara na mjere pomoći u pandemiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:18