Robotizacija Orbico grupe

‘Sad smo narasli toliko da nam je ovaj iskorak nužan‘

U Poljskoj se dovršava potpuno robotiziran logističko-distribucijski centar, zatim će se takav graditi na tromeđi Mađarske, Slovenije i Hrvatske te, na kraju, jedan u Sofiji

Orbico grupa, vodeći distributer u Europi niza globalno zastupljenih robnih marki, dovršava izgradnju velikog logističkog centra u Poljskoj. Investicija u sam objekt, koji je izgradila tvrtka Panettone, vrijedna je više od 20 milijuna eura, a Orbico je dodatno uložio u opremu i robote još 6,5 milijuna eura. Opremu je proizvela austrijska tvrtka Knapp. Objekt se nalazi u blizini križanja autoputova u mjestu Teresin, desetak kilometara udaljenom od Varšave.

Sve s robotima

Prema riječima Branka Roglića, vlasnika Orbico grupe, radi se o najmodernijem logističkom centru, koji je potpuno automatiziran i robotiziran.

"To je gotovo savršen i potpuno robotiziran distribucijski centar. Postignut je najveći mogući stupanj automatizacije koji trenutačno postoji u svijetu. Sva roba iz skladišta, uz pomoć robota i automatikom, dovozi se na pakirno mjesto, a nakon što se pakira, ide na fakturiranje te se transportira. U skladištu će biti 48.000 pozicija. Ima 54 shuttlea koji dovode robu s pozicije na mjesto pakiranja. Unutra se nalazi i stroj koji pravi kartonske kutije, a roba se automatski direktno slaže u te kutije", opisuje Roglić. Skladišni prostor sada zauzima 24.000 metara četvornih, a za dvije godine dobit će dodatnih 12.000 kvadrata. U njemu će, unatoč najvišem stupnju robotizacije i automatizacije, raditi 200 radnika.

"Mi smo dijelom robotizirali i zagrebački logistički centar, ali ovo je daleko iznad tog. Gradnja i opremanje su dovršeni, a bit će pušten u rad čim malo popuste mjere. Sve je dovršeno i čekamo uporabnu dozvolu. Orbico je tamo u lesingu na deset godina, a nakon deset godina imamo pravo otkupiti objekt", pojašnjava Branko Roglić i dodaje kako će otvaranje biti popraćeno nizom akcijskih prodaja proizvoda koje Orbico distribuira u Poljskoj. Riječ je o vrlo širokom asortimanu prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

"Taj distribucijski centar radit će promet od 400 milijuna eura. On Orbicu omogućuje da pruža 3PL uslugu i za ostale tvrtke. Imamo mogućnost ponuditi vrlo jeftinu logističku uslugu i ostalim tvrtkama, poput Coca-Cole ili nekih velikih kompanija. To bi nam omogućilo da kroz taj objekt u konačnici prometuje oko 700 milijuna eura", pojašnjava Roglić.

Roglić otkriva da će logističko-distribucijski centar sličan ovome u Poljskoj, Orbico izgraditi na tromeđi Mađarske, Slovenije i Hrvatske. U Sofiji do lipnja očekuju puštanje u rad novoga administrativno-logističkog centra.

Tri logistička centra

"Tako ćemo imati tri glavna logistička centra te niz manjih logističkih centara i skladišta koji su neko vrijeme bili dostatni za naše potrebe. Sada smo toliko narasli da nam je takav iskorak nužan", pojašnjava Roglić, koji otkriva da je Orbico grupa prošlu godinu završila s prihodom većim od 2,4 milijarde eura. U Orbicu radi preko 8500 radnika.

Administrativno-logistički centar u Sofiji gradi se na površini od oko 57.000 četvornih metara. Za potrebe Orbica, gradi ga bugarska podružnica belgijske tvrtke Cordeel. Cordeel Bugarska u taj projekt investira otprilike 26,5 milijuna eura. Administrativni i logistički centar Orbico Bugarske sastojat će se od modernih skladišta. Projekt osigurava 32.000 četvorna metra skladišnog prostora, kapaciteta 45.000 paletnih mjesta. Omogućuje automatizaciju pripreme procesa pakiranja robe te kontrolirano skladišno okruženje, što će povećati produktivnost i razinu operativnih procesa i usluga. Logistički centar ima 38 utovarno-istovarnih dokova, što omogućuje servisiranje više od 150 kamiona dnevno. Uredska zgrada od 4500 četvornih metara visoke je energetske učinkovitosti.

Promet u Poljskoj između 360 i 380 milijuna eura

Orbico je na poljsko tržište izašao tako što je najprije preuzeo tvrtku Wella Professionals od Procter & Gamblea, a zatim je preuzeo 70 posto i potom kompletnu distribucijsku tvrtku Navo koja je u to vrijeme imala promet od oko 220 milijuna eura. Navo je tada obavljao distribuciju na četvrtini poljskog teritorija, i to se uglavnom koncentrirao na veće gradove. Orbico je promijenio poslovnu taktiku i sada pokriva cijeli teritorij Poljske te se približio prometu između 360 i 380 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:24