STARTUP INVESTICIJA

Sandro Mur i Feelsgood uložili 5,6 milijuna kuna u Juicefast: ‘Ovaj proizvod može doprinijeti suzbijanju epidemije modernog doba‘

Juicefast je nastao spajanjem dva zasebna poduzetnička projekta - Detox.hr-a i Zdravi obroci

David i Marko Dravinec, Juicefast

 Juicefast/

Hrvatsko-slovenski foodtech startup Juicefast primio je 5,6 milijuna kuna (750.000 eura) investicije od najvećeg hrvatskog foundera-investitora Sandra Mura i prvog hrvatskog VC fonda s društvenim učinkom Feelsgooda. Fond je u investiciji participirao s 3,8 milijuna kuna (500.000 eura).

Juicefast je nastao spajanjem dva zasebna poduzetnička projekta - Detox.hr-a i Zdravi obroci, a nova tvrtka registrirana je u Sloveniji. Tim Juicefasta čini desetak mladih stručnjaka koji proizvode zdrave obroke i prirodne sokove metodom visokog hidrostatskog tlaka (HPP) čime namjernice nije nužno pasterizirati. Na taj način sačuva se okus voća i povrća u sokovima i obrocima, a uz njih i boja, tekstura, enzimi i nutrijenti.

David Dravinec, direktor Juicefasta i suosnivač ovog startupa, kojeg je pokrenuo zajedno s Markom Dravinecem, kaže da su ovo veliko ulaganje shvatili kao priznanje za dosad ostvarene individualne rezultate. Juicefast je, naime, dosad prodao više od 200.000 bočica svojih sokova.

- To je i poticaj da pod novim brendom Juicefast nastavimo graditi ono u čemu smo najbolji, a želimo našim kvalitetnim proizvodima te edukacijom pomoći ljudima da se riješe sve izraženijeg problema pretilosti - kaže Dravinec.

Dodaje da društveni učinak postižu i kroz podupiranje lokalnih obiteljskih gospodarstava od kojih nabavljaju većinu sirovina, kao i kroz proces zbrinjavanja nusproizvoda proizvodnje kroz kompostiranje. Navodi da su usmjereni na uravnoteženu prehranu, zdrav način života i kružno gospodarstvo.

Dinko Novoselec, suosnivač VC fonda Feelsgood kaže da su nastavili s investiranjem unatoč globalnoj neizvjesnosti i nesigurnosti. Prema podacima Startup Reporta u Hrvatskoj je u prvih pola godine u startupe domaćih osnivača uloženo 891,1 milijun dolara, i to kroz 48 većih investicija. Usporedbe radi, tijekom cijele 2021. u hrvatske startupe uloženo je 1,2 milijarde dolara, i to kroz 44 veće investicije. Novoselec navodi da, iako ima osnivače iz Hrvatske, ovo im je prvi član portfelja u Sloveniji s obzirom da je tvrtka tamo registrirana.

- Naizgled jednostavan proizvod Juicefasta itekako može doprinijeti suzbijanju epidemije modernog doba - pretilosti, a koja je još dodatno pogoršana kao posljedica pandemije - zaključuje Novoselec.

image

David Dravinec, Juicefast

Juicefast/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:15