DVOGODIŠNJI MANDAT

Saša Bilić izabran za novog predsjednika EURITAS-a, cilj je dugoročna održivost digitalne transformacije

Cilj te organizacije sa sjedištem u Beču je artikulirati zajedničke interese i specifične potrebe javnog IT sektora u Europi

Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT.

 Marko Todorov/Cropix

Predsjednik uprave APIS IT-a Saša Bilić izabran je za novog predsjednika EURITAS-a, organizacije javnih pružatelja IKT usluga koja predstavlja 13 tvrtki i ustanova iz deset europskih zemalja.

Na izborima u Bruxellesu Bilić je dobio povjerenje svih članica organizacije, a u novo vodstvo su kao potpredsjednici izabrani Roland Ledinger iz austrijskog BRZ-a, Soren Vulff iz danskog Statens IT-a i Pier Paolo Greco iz talijanskog Assintera.

Saša Bilić je najavio da će prioritet dvogodišnjeg mandata novog vodstva biti daljnje jačanje organizacije i njezino pozicioniranje kao ključne platforme za suradnju u digitalizaciji javne uprave u Europi, promicanje digitalne suverenosti i dugoročne održivosti digitalne transformacije.

- Izbor na ovu poziciju priznanje je za Hrvatsku i za sve zaposlenike APIS IT-a, koji je kao najveća tvrtka u sustavu državne IT infrastrukture imao značajnu ulogu u iskoracima koje smo ostvarili u procesu digitalne transformacije naše javne uprave. Prepoznajući prioritete vlade koje je kao premijer Andrej Plenković definirao kao 3D, u proteklom smo razdoblju radili na stvaranju pretpostavki za ubrzanu digitalizaciju kroz velike infrastrukturne projekte i istovremeno ulagali u dekarbonizaciju, odnosno smanjenje ugljičnog otiska naših podatkovnih centar - rekao je Bilić nakon izbora.

Dodao je da su modernizacijom značajno podigli energetsku učinkovitost, uveli obnovljive izvore energije i postavili svoje poslovanje na održive osnove.

- To su, uz jačanje digitalne suverenosti i zadržavanje radnih mjesta visoke vrijednosti, načela koje ćemo zagovarati i na europskoj razini - istaknuo je.

Saša Bilić na čelu je APIS IT-a od 2017., a u protekle četiri godine u dva je mandata obnašao dužnost potpredsjednika EURITAS-a. Cilj te organizacije sa sjedištem u Beču je artikulirati zajedničke interese i specifične potrebe javnog IT sektora u Europi te surađivati u ključnim pitanjima digitalne transformacije. Članice EURITAS-a koji uz Hrvatsku, uključuje Finsku, Dansku, Nizozemsku, Austriju, Njemačku, Italiju, Švicarsku, Maltu i Belgiju, ukupno imaju više od 27.000 zaposlenih IT stručnjaka i osiguravaju digitalne javne usluge za više od 115 milijuna europskih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:41