Intervju: Dunja Firšt

Šefica ljudskih resursa u Kauflandu: ‘Za razliku od ostalih, kod nas je radni tjedan petodnevni. Plaćamo svaku minutu‘

- Samo u posljednjih godinu dana čak smo tri puta povećali primanja naših zaposlenika na nerukovodećim radnim mjestima

Dunja First, direktorica ljudskih resursa u Kauflandu

Veliki trgovački lanci mjesecima su u fokusu zbog rasta cijena, a njima je dugoročno jedan od najvećih izazova privlačenje i zadržavanje zaposlenika. Šest mjeseci nakon posljednjeg povećanja plaća u Kauflandu stoga najavljuju da od 1. ožujka ponovno povećavaju plaće zaposlenicima. Direktorica ljudskih resursa Kaufland Hrvatska Dunja Firšt za Jutarnji list govori o zaposlenicima, primanjima i izazovima s kojima se susreću.

Zbog dvoznamenkastih stopa inflacije realne plaće u Hrvatskoj padaju još od kraja 2021. Koliko ste dizali plaće? Je li rast uspio nadoknaditi zaostajanje zbog inflacije?

- Samo u posljednjih godinu dana čak tri puta povećali smo primanja naših zaposlenika na nerukovodećim radnim mjestima - u ožujku 2022. u prosjeku za gotovo 8 posto, u srpnju za dodatnih 12,5 posto te smo najavili novo povećanje od ožujka 2023., i to opet s više od 8 posto prosječnog rasta. To je velika investicija kojom našim zaposlenicima želimo pružiti podršku u ovim izazovnim vremenima i nagraditi ih za njihov trud i doprinos. Redovito provodimo istraživanja o primanjima u trgovačkoj branši i ponosni smo na to da svojim zaposlenicima nudimo atraktivniji financijski paket nego što je to slučaj u većini konkurentskih poduzeća. Već petu godinu zaredom povećavamo bruto plaću i neto dodatke te uvodimo nove benefite.

Što znači da ste iznad konkurencije? Što, konkretno, nudite vašim zaposlenicima?

- Plaćamo doslovno svaku minutu radnog vremena zaposlenika na nerukovodećim radnim mjestima i po tome je Kaufland transparentan i fer poslodavac. Imamo sustav elektroničkog evidentiranja radnog vremena koji našim zaposlenicima osigurava upravo ovu vrstu transparentnosti. Osim toga, jedan smo od rijetkih poslodavaca u trgovini koji svim svojim zaposlenicima omogućava petodnevni radni tjedan, što znači da zaposlenici u trgovinama i logističko-distributivnom centru imaju dva slobodna dana u tjednu dok oni u konkurentskim poduzećima rade šest dana u tjednu. Naše kolegice i kolege upravo petodnevni radni tjedan ističu kao jedan od glavnih benefita koji im omogućava bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Osim toga, našim zaposlenicima dvaput godišnje isplaćujemo nagradu za radne rezultate u prosječnom neto iznosu od 330 eura, božićnicu od 334 eura, uskrsnicu od 66 eura, a od 2023. godine uveli smo i regres u neto iznosu od 100 eura. Naši zaposlenici tako povrh ugovorene plaće kroz razne neto dodatke i nagrade na razini godine mogu ostvariti gotovo jednu i pol dodatnu neto plaću.

Sve je veći problem s nedostatkom radnika. Koliko vam je teško pronaći i zadržati zaposlenike?

- Godinama intenzivno ulažemo u razvoj ljudskih resursa, a ove smo godine ponovno dobili certifikat Poslodavac partner, što dodatno potvrđuje naše odlične rezultate u privlačenju i zapošljavanju novih talenata te razvijanju, motiviranju i nagrađivanju zaposlenika. Ponosni smo na to da je Kaufland u samom vrhu među poslodavcima koji za izvrsnost u ljudskim resursima ostvaruju 90 posto i više bodova. Stoga smo dobili i certifikat Above and Beyond, koji također izdaje certifikacijski tim Poslodavac partner, a dodijeljeni su nam i certifikati Tvrtka prijatelj zdravlja te Mamforce. U internacionalnim okvirima ponosni smo na certifikat Top Employer Hrvatska i Europa. Svi ovi certifikati potvrđuju da su naši procesi u ljudskim resursima na izrazito visokoj razini. Nama je, naravno, najvažnije da tu kvalitetu osjećaju naši zaposlenici koji prepoznaju prednosti rada u Kauflandu.

Kako se nosite s izazovima s radnom snagom i zapošljavanjem?

Uvijek je izazov pronaći kvalitetne zaposlenike, a razlozi za to su vrlo različiti. Postoje izazovi na tržištu rada s kojima se susreću svi poslodavci, pa tako i mi, jer je trend iseljavanja iz Hrvatske posljednjih godina vrlo jak. S jedne strane imamo izazove vezane uz nedostatak radne snage na tržištu rada, a s druge sve veće potrebe za zapošljavanjem, posebno u ljetnim mjesecima, kada je priljev turista velik, kako u trgovinama na obali tako i na kontinentu. Međutim, kao certificirani Top Employer razlikujemo se od drugih poslodavaca te našim zaposlenicima nudimo niz raznih benefita u smislu primanja, ali i mogućnosti za edukaciju i napredak.

Žele li mladi sa završenim fakultetom raditi u velikom trgovačkom lancu? Koliko vam je teško privući visokoobrazovane?

Aktivno surađujemo s fakultetima diljem Hrvatske te imamo izvrsne pripravničke, odnosno ‘trainee‘ programe koji privlače mlade snage. Iz godine u godinu interes za radom u Kauflandu raste i to najbolje potvrđuje da se naše prakse i inicijative prema zaposlenicima te uvjeti rada razvijaju u dobrom smjeru. Ono što nas razlikuje od konkurencije je svakako visoka razina učinkovitosti i operativnosti te visoki standardi kvalitete, no zauzvrat jako puno ulažemo u zaposlenike, kako kroz povećanje primanja tako i kroz mogućnosti za učenje, rast i razvoj karijere. Godine 2021. pokrenuli smo projekt intenzivnije suradnje s fakultetima. Redovito držimo predavanja na određenim kolegijima kako bismo studentima objasnili koje su mogućnosti zapošljavanja, a nedavno smo obnovili i dvoranu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kako bismo studentima stvorili ugodniji i motivirajući prostor za učenje. Možemo mnogo toga ponuditi, velika smo internacionalna kompanija. Za sve one koji žele ulagati u svoj razvoj i spremni su dati svoj doprinos, Kaufland pruža odlične mogućnosti za razvoj, i na internacionalnoj razini.

Kako komentirate prijedlog novog Zakona o trgovini prema kojem će trgovine moći raditi 16 nedjelja po izboru? Imate li već plan?

Svakako ćemo poštovati sve hrvatske zakonske okvire i pronaći rješenje da istodobno poštujemo želje i potrebe naših kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:08